Viritualbrewer

Har länge tyckt att det verkar fånigt med bryggprogram på datorn, men jag har nu kapitulerat och insett att det kan nog vara bra. Laddade ner BeerTools igår och det verkar vara riktigt bra. Det är i alla fall kul att man kan sitta på jobbet och mixtra med brygder och fantisera om framtida dekokter. Samtidigt kan datorn ge en indikation vad olika malttyper gör med ölet, i form av färg, vörtstyrka och slutlig alkoholstyrka.

Planeringen av Mats födelsedagsöl är i full gång. Här om dagen hade vi stor ölprovarkväll som var mycket givande. Vi kom fram till att det ska bli en ljus IPA alá Brew Dog Punk IPA. För detta begövs nya spännande humlesorter som ska beställas snarast. I samband med ölprovarkvällen testade jag att koka upp 20 liter vatten i min gamla kokgryta från lumpen, det funkade men var tidsödande. Detta betyder att det kommer att gå och brygga 15 liter öl. Innan vi brygger Mats födelsedagsöl måste jag nog prova utrustningen och göra ett eget födelsedagsöl...

En sak som slog mig då vi provade öl och jämförde egna med köpes, var att "A new hop" var väldigt jästig, måste bero på att jag brygger i små kvantiterer. Trodde att jästmängden inte spelade så stor roll, men det verkar den göra. Jag hittade även en intresant smak i "Vinter snIPAn", den smakade tandkräm när man drack den efter en maltigare och mörkare öl. Märkligt vilka smaker som kommer fram då man dricker annat för och efter. Överlag kändes de hembrygda ölen fadda och lite tråkiga när de jämfördes med gamla favoriter som Punk IPA och Postiljon.

Mellantjeck

Efter drygt en vecka var det dags att tappa om den mörka lagern. Hade tänkt ge den ännu mer tid, men något sa mig att det var dags. Det hade jäst ut fint och när jag smakade på ölen smakade den maltigt och friskt. Mumma!!! Alkoholstyrkan kommer att hamna strax ovanför 4%, mellanöl med andra ord. Tur att jag skickade i extra socker, det verkar inte ha påverkat smaken, bara räddat ölen från att bli folklig.

Att kalla ölet för mörk lager vet jag inte om det passar, den är mer åt det bärnstensfärgade hållet. Tror även att Tjeckerna kommer ge mig bastning om jag kallar den tjeckisk, och tyskarna lär väl piska på mig om jag kallar den bayersk... Nog med definitionerna, en månad till på vinden ska den få innan den hamnar i flaska. Till valbog ska den vara klar! Ja det får helt enkelt bli ett Valborgsöl.

Skafferirensning

Det blev till att prova de sista ölen i skafferiet igår kväll. Det vill säga Stones Double Bastard och Dugges ½Idjit. Double Bastard marknadsförs av bryggeriet som något extremt som man inte ska pröva om man tvekar och endast den värdige ska få dricka denna öl etc. Vet inte om jag var värdig att dricka den, men jag tvekade inte när jag köpte den i alla fall. Ölen i sig hade en väldigt fin färg och skummet var det inte något fel på. Smaken däremot var lite söt, beror antagligen på den höga alkoholstyrkan och jag anser inte att beskan balanserade upp denna styrak. Det var med andra ord kul att pröva ölet, men ölet vat inte så speciellt som reklamen antydde.

Den halva idioten bjöd på en helt annan upplevlese. Mörkt och fylligt som en Imperial Porter ska vara. Det roliga med detta öl var att det verkligen luktade och smakade bacon och nästan lite köttigt. Kul smakupplevelse, men det var inte en sådan porter man avnjuter med en bit mörk choklad till. Jag vet inte riktigt vad man skulle kunna äta till den här ölen. En skogsbrännarfrukost kankse?

Skarpt läge för kronans matriell

Ja då har jag provat det nya mäsk/lakkärlet. Det fungerade mycket bra, temperaturen var jämn och det var lätt att laka ur malten. Problemet var falskbotten, som släppte igenom för mycket malt, samt att det blev ett allt för stort dödutrymme under den. Dödutrymmet gjorde att det gick åt mer mäskvatten vilket i sin tur ledde till en blaskig och lös mäsk. Tror att detta kan vara orsaken till att utbytet blev lite dåligt, för jag tyckte att vörten blev svagare än vanligt.

Den första brygden blev en mörk tjeck, eller i alla fall ett försök till detta. Tittade runt på lite recept och försökte komponera till något. Malten var till största del Muncher- och pilsnermalt, samt ett litet tillskott av CaraAmber coh en dutt chokladmalt för färgens skull. Då jag skulle mala malten kom jag på den strålande idén att koppla borrmaskinen till kaffekvarnen som jag brukar mala med. Det gick mycket fortare än vanligt, där emot blev malten lite mer finmald vilket inte är att föredra alla gånger.

Vid mäskningen prövade jag att delvis dekontionsmäska, det vill säga att man tar ut en stor del av mäsken och kokar upp vid sidan om för att sedan återföra den till mäskkärlet. Anledningen till att jag ville pröva det var för att mäsken var så pass blaskig att jag inte ville tillsätta mer vatten. Denna metod kan nog vara bra att använda sig av framöver, men jag måste helt klart läsa på mer om hur det ska gå till.

Det blev Magnum och Saaz humle i ölen denna gång. Har inte använt Magnum förut, men oj va gott den luktade, råkade pytsa i lite extra som smakhumle av bara farten (trots att den egentligen bara skulle vara bitterhumle). Som vanligt var det svårt att väga upp små mängder av humlet, därför kommer nog ölet att bli beskare än tänkt, men lite beska har väl ingen dött av.

Mot slutet av koket märkte jag att vörten var på tog för svag, nog för att man inte alltid behöver göra monsterstarka öl, men lättöl är inte så kul att brygga (läs dricka). För att korrigera det fick jag fuska med en liten mängd socker. Nn bubblar det fint uppe på vinden, beräknar att den ska få jäsa i 2 veckor innan det är dags att tappa om för sekundär.

Tappade om 3-4-5 lagern till sekundärjäsning här om dagen, det tror jag kommer bli en väldigt god lager om inte något kommer gå snett. Frisk och beskt smakade den, men det var fortfarande en ordentlig eftersötma som jag hoppas ska jäsa ut ordentligt. Även monsterIPAn har fått sig en omtapp, det är däremot för tidigt för att yttra sig om hur den kommer att bli, men ett ordentligt lass med EKG som torrhumling kan nog göra underverk när den får jobba i några veckor. Det allra senaste som hände i bryggeriet var att GoatAlen fylldes på flaska. Det blev även en liten provsmakning och jag måste säga att de förändringar jag gjort i receptet var inte av ondo!

Nog om bryggning, den Amerikanksa Pale Alen "A new hop" är klar att dricka. Dess värre har jag åkt på en förkylning, vilket har gjort mina smaklökar och luktsinne lite avtrubbat. Trots detta handikapp så smakade ölen helt ok, dock tyckte jag att det fanns en lite sur eftersmak, vad det nu kan bero på. Humlesmaken och beskan var det inget fel på.

Fortsatta planer den närmsta tiden blir att slipa lite på lakkärlet och falskbotten. Sen ska det bryggas en stout vid nästa tillfälle. Planerar även för att ge mig in i Belgoträsket, men där måste det göras mycket forskning först, eftersom jag inte har koll på hur dessa öl ska smaka. Jag ska även studera dekontionsmäskningens tekniker lite noggrannare. Fullt upp den närmsta tiden med andra ord!


Kankse blev en liten omväg

"Kanske blev en liten omväg med vad spelar det för roll, alltid lär man sig nått, var det inte så det skulle va, det blir en massa spe och spott, men det är skit man måste ta!" Tack Winnerbäck för att du har skivit en låt om hur det är att bygga lakkärl, men nu är det klart. Och det verkar fungera åxå.



Så här började det hela. Ett iso-kärl från försvaret för 50 kr. Efter att ha varit på Clas Ohlsson massa gånger och köpt rördelar som inte passade eller höll tätt, tog jag en tur till Biltema och fyndade:



En bordgenomföring i mässing till båt, en kulventil, en slangnippel och några olika packningar. Allt sammans för 120 kr...som hittat.

Första steget blev att borra ett fint hål i kärlet.



När detta var gjort blev det en massa svordomar för att min gamla kulventil och de kopplingar jag tänkt använda passade så klart inte. Det läckte, jag försökte täta och göra nya packningar,men det ble ännu kladdigare och läckte ännu mer. Så då gjorde jag allt från början och köpte Biltema produkterna ovan. Sen var det bara att skriva ihop det hela.





Sen var det dags att göra falskbotten till lakkärlet. När jag köpte isokärlet fick man med två mindre insatser. en av dessa sågade jag itu och borrade en massa 4mm hål i.





Nu återstår det bara att brygga med den nya utrustningen...


Stött på patrull i bryggeriet

Under den gångna helgen har jag påbörjat ombyggnaden av kronans iso-kärl till ett lakkärl. Det har tyvärr inte gått så smärtfritt som jag hade hoppats på. Att kärlet är välvt ställer till en hel del problem med genomföringen för tappkranen. Det vill inte, som jag anat, hålla tätt, men det måste gå att lösa på något sätt. Har försökt göra egna packningar, använd köpepackningar och kladdat med Silicon men det vill sig inte. Trots att jag har försökt följa konstens alla regler och tips jag sett i böcker och på forum. Det som återstår är att förlänga genomföringsröret så att jag kan få plats med tjockare gummipackningar och distanser, vet dock inte vad jag ska använda för komponenter. Hoppas på att Gammelsmurfen kan hjälpa mig med några kloka råd när jag besöker honom i veckan. Hur som helst är det inte så mycket att göra för hålet sitter där det sitter, men det ska fan bli tätt. Skam den som ger sig!

   Trots detta, inte så ringa, problem ville jag brygga öl, så det fick bli en stats till på den gamla utrustningen. Den är inte helt optimal för det är svårt att hålla en jämn temperatur. Egentligen hade jag tänkt brygga två öl i helgen, men eftersom den mesta tiden gick åt till att mecka fick jag nöja mig med en bryggning. Det blev ”vår IPA” som bryggdes. Självklart lämnade de bruna fingrarna även avtryck i bryggningen. Det blev inte alls som jag hade tänkt mig. Tanken med ölet var att det skulle bli en uppgradering av ”Vinter snIPAn”, som skulle bli lite starkare, lite fylligare och lite beskare. Till att börja med var det problem med temperaturen under mäskningen, den var hela tiden för låg och det gick inte att höja den som jag ville vid infusionerna. Färgen blev mörkare än förväntat, samt att vörtstyrkan blev mycket högre än jag räknat med. Visst skulle det gå att korrigera vörtstyrkan, men då hade jag varit tvungen att använda mig av fler kastruller för koket, vilket jag inte orkade iscensätta. Därför kopplade jag på ”fuck off mentaliteten” det får bli som det blir. Jag skickade i en jävla massa humle av sorterna Challenger och EKG för att kompensera för den höga vört styrkan. Av någon underlig anledning blev bortdunstningen under koket större än vanligt, vilket ledde till mindre och starkare stamvört. Men va fan, har man bestämt sig för Fuck off mentalitet är det bara att köra på, man kan inte börja spä vörten bara för det (jo det kan man!!!). Nu står den blivande monsterIPAn och jäser i köket. Blir allt som det ska kommer det att resultera i en ganska mörk ale, med en kraftig beska och en alkoholstyrka runt 8%. Det kommer smaka fan men slå som en slägga!!! 

  Det som däremot gick som beräknat i helgen var provsmakningen av min amerikanska veteöl, ”HellVete”. Den måste vara raka motsatsen till ölet som bryggds i helgen. HellVete blev en lätt, ljus öl, med en liten beska och en frisk vete syrlighet. Måste säga att det blev precis som jag tänkte när jag bryggde det. Smakade mycket godare en Systembolagets nya veteöl 312, som bara var blaskig och intetsägande. Jag drack även vårnyheten ”Hop Ottin IPA” vilket var en fyllig och stark IPA som inte lämnade några större spår till eftervärlden. Den var inte äcklig, men ganska intetsägande, besk och stark som det ska men jag kommer inte rusa till butiken i morgon och köpa upp resten av lagret. 

   Näst på agendan i bryggeriet står att få klart iso-kärlet, tappa GoatAle på flaska, tappa 3-4-5 lager till sekundärjäsning och brygga den mörka tjecken. Sen måste jag även dricka den dubbla oäktingen och den halva idioten…


Provsmak av vårnyhetera

Har inte brygt något på ett tag, men till helgen ska det minsan bli av. Då ska den mörka tjecken göras, fick humleleveransen idag. Spännande!

Iväntan på nästa brygd har jag passat på smaka lite av systembolagets vårnyheter. Sotholmen Extra från Nynäshamn var som balsam för själen, mörkt och fylligt med en krafitgt rostad karaktär, nästan lite rökt. Den passade perfekt till en bit mörk choklad. Måste skynda iväg och köpa upp ett par flaskor till. Till middagen idag blev det en flaska Dugges Spring Beer. Vilken öl! Blommig och välhumlad med en inte allt för kraftig beska, det skulle kunna gå att dricka många flaskor av den här ölen. Den smakade nästan som en ale, hade inte tagit den för en lager vid ett blindtest. Fick lite mersmak av ölen, därför blev det till att botanisera längre in i skafferiet där Oppigårds Amarillo Ale stod. Tidigare har jag vurmat för Amarillons härliga doft och smak, därför var förväntningarna höga på detta öl. Doften var som att köra ner näsan i humlepåsen, nästan att man nös av pollen, inte helt fel med det var på gränsen lite för kraftig doft. Dessvärre var inte smaken som jag förväntade mig, citrus och aprkostonerna kom inte riktigt fram inte heller friskheten. Lite för sött och någon "konstig" smak. Den var inte äcklig, men inte som jag hade förväntat mig.

Till helgen blir det som sagt mer bryggning och förhopningsvis mer provsmakning av vårnyheterna.

Uppgradering i bryggeriet

Utflykten till Skänninge bar frukt. Det blev ett iso-kärl från försvaret. Jag tror att det kommer bli ett alldeles utmärkt lakkärl. Dessutom ingick det små hårdplast insatser i kärlet som kommer kunna byggas om till en falskbotten. Det problem som skall lösas nu är genomföringen i kärlet där vörten ska rinna ut. Kärlen är välvda på kortsidorna och jag är rädd för att det inte kommer hålla helt tätt. Frågan är hur det blir om man sätter genomföringen på en långsida. Eftersom jag inte sett några bilder på ett sådant kärl tror jag inte att det är någon bra ide.En annan tanke som slog mig på överskottsbolaget var hur vida man skulle kunna bygga om ett tryckkokkärl till en bra vörtkokare. Grytorna är för höga för att ställa på en vanlig spis, därför måste man nog använda dem på en lös platta, alternativt gasbrännare. Eftersom jag var kock i lumpen, vet jag att grytorna är utmärkta att koka ärtsoppa till ett helt kompani i, men det känns lite overkill att skaffa hela den tillhörande spisanordningen. Vore dock fruktansvärt coolt att brygga på kronas fältspis, men den är som sagt anpassad för fält och inte lägenhet. Jakten på en bättre vörtgryta fortsätter…

   Har börjat planera inför nästa öl, som också kommer att bli en lager. Det är bäst att passa på att brygga lager medan det är vinter och kallt på vinden. När 3-4-5 lagern är primärjäst tänker jag sätta en mörk tjeckisk lager på bottensatsen. Har kollat runt lite efter bra recept på mörka tjecker, men jag blir inte riktigt klok på dem. Tror inte att ölet får bli allt för beskt, det måste finnas lite sötma och fyllighet i det. 50/50 pilsner- och munchermalt är tänkt som grund för mäsken, tror även att lite mörkkristallmalt och en dutt chokladmalt kan göra susen, för att få den riktigt mörka färgen. Som humle blir det troligt vis Saaz, eftersom det är en tjeck, men vad jag ska ha för bitterhumle har jag inte bestämt. Nugget är amerikanskt och Northen Brewer har jag kommit fram till att jag inte är så förtjust i, dessa är de två bitterhumle som finns på lager i frysen. Läste dock på ett forum att en ”riktig tjeck” bara ska innehålla Saaz, men längre ner i samma forum stod det att det var onödigt att ”slösa” nobla humlesorter som bittergiva. Det alternativ som då kvarstår är att lägga in en beställning till Humlegården och skaffa på sig en ny trevlig humlesort. Tror att Magnum kan vara ett alternativ, den används i många tyska och (falska om man får tro forumet) tjeckiska lager, samt att Sierra Nevada använder den i många av sina öl (och dom är ju väldigt goda). Vid närmre eftertanke blir det nog en beställning från Humlegården, mitt förråd på EKG och Cascade är slut, samt jag hade ändå tänkt att beställa Bramling Cross till sommarölet och en stout.


Lagervaror

Ja då har det varit full fart i bryggeriet igen! Sedan senaste bryggningen av Goatale 2.0 har det hänt grejer. Först och främst släppte Systembolaget sina tillfälliga vårnyheter. Självklart var jag tvungen att köpa en av varje, i rent studiesyfte. Kul att Spendrups lyckats brygga ett öl som faktisk var helt ok, till ett fassilt pris. Däremot var inte Sierra Nevadas Celebration allt för rolig, ett julöl som släpptes några månader för sent. Många av nyheterna är humlade med Amrillo, vilket har blivit en ny favorit hos mig. Ser med spännig fram emot Oppigårs Amariollo Ale.

I måndags tog jag ner min vindslager för att göra en diacetylrast, läste någon stans att man bör göra det om man brygger pilsner/internationell lager. (Tyskarna har bestämt att det inte får smaka smörkola om ölet!) Lagern fick stå två dagar i rumstemeratur för att dessa bismaker skulle försvinna, om det gett något resultat visar sig om några månader. Jag tappade även om ölet till sekundärjäsning  och passade då på att provsmaka lite. Självklart fanns det massor "off flavors" som sig bör innan det jäst klart, men dom försvinner förhoppningsvis med lagringen. Annars smakade ölen..."stor stark"! Det finns säkert någon headbangande hårdrockare man kan hälla i ölen framåt midnatt...

Vad blev det av bottensatsen på vindsölet då? Jo, det blev inte helt oväntat en ny öl på den. Passade på att brygga ännu en lager, men denna gång en "modern lager", där reglerna är lite friare och man får ta ut svängarna. (Tyskarna har hållt sig borta från denna ölklass som tur är!!!). Har inte kommit på något bra namn till ölen än, men arbetsnamnet är "3-4-5 lager", av den anledning av humlegivorna var av den storleken. Inspirationen till här lagern har inte helt otippat varit Brew Dogs "Lager 77", Wisbys Julöl och några goda sorter från andra sidan Atlanten. Humlesorterna är Challenger, Amarillo och Saaz, i nämd ordning. Jag använde mig av 4 olika sorters malt; pilsner, pale ale, ljus karamell och muncher II. Tanken är att få ett gyllene öl med en markant beska och citrus friskhet. Vi får se hur det går med den saken.

Helgens Goatale har fått sig en omtapp efter bara 3 dagar i hinken. Det har varit sån fart på jästen att det var dags för sekundärjäsning. En liten provsmak på getabocken blev det som sig bör och det verkar helt klart lovande. De ändringa som gjorts har inte varit i onödan och om 2 veckor ska den hällas på flaska. Fan att det ska ta sån tid!

Det har blivit dags att uppgraera bryggeriet. Mäskkärlet som är gjort av en kylbag är inte så bra som jag hoppats, av den anledningen att det inte håller tempen. Men vad kan man förvänta sig när man handlar på Biltema. I morgon blir det en tur till Överskottbolaget  i Skänninge, hoppas på att finna ett av kronans isokärl, som borde klara biffen bättre. Sen vet man inte vad man mer kan finna bland malpåsar och överblina mobförrådspersedlar. Hoppas på det bästa...

RSS 2.0