Vårens planer i bryggeriet

Jag hinner inte brygga klart en öl förän de nästa 3 bryggningarna är klara i huvudet. I vinter/vår planerar jag att göra följande bryggder (troligtvis i denna ordning)

- Modern lager, med Amarillo, Challanger och Saaz humle samt pilsner-, paleale-, muncher- och karamellmalt
- VårIPA, en vidareutveckling av vinter IPAn, fast med Callanger och East Kent Goldinghumle och ännu beskare
- Mörk tjeckisk lager, ska försöka få fram smörkola smaken, har inte bestämt humle, men antagligen blir det Saaz för hela slanten!
- Stout, baserad på Imperialen som står i källaren, fast denna ska vara alkoholsvagare och inte lika kraftig
- Mats födelsedagsöl, första beställningsjobbet...får se vad det blir.
- En steamöl. Undra om man kan göra det på vanlig lagerjäst, måste pröva.

Till sommaren planeras även

- Fläderöl
- Midsommarbryggd
- Ljungöl

I sommar ska jag även se om jag kan fånga vildjäst och brygga öl på det, men mer om den saken senare.


Goatale 2.0

En av de första ölen jag bryggde var Goatale. Uppkomsten av denna öl var en ordvits som var en kombination av havre (oat) och att det finns en tysk öltyp som heter bock. Kopplingen var inte så svår att göra, inte för en hjärna som ständigt är fokuserad på tråkiga ordvistar. I olika bryggarlitteratur hade jag läst om att man kan avnända sig av havregryn eller havremalt för att få ett mjukare och fylligare öl. Självklart blev jag sugen på att pröva det.

Under en resa till Skottland drack jag en gång en "Porrigidge Ale", vars namn kanske var roligare än smaken. Inte för att den var äcklig, men den lämnade inget större avtryck efter sig heller. Annars är havren mest känd i ölvärlden som ingrediens i Oatmeal Stout, där den bidrar med sin fyllighet till ölet. Att det blev en ale och inte en lager beror på att jag inte prövat lagrebryggning vid tillfället och att bock öl som är en lager inte tillhör någon av mina favoriter.

Den första GoatAlen blev en bärnstensfärgad dryck vars mäsk bestod av ca 10% havregryn och 4% mörk Crystallmalt. Humlen bestod bara av Cascade och det i rikliga mängder. Ölet smakade bra, men likt sin skotska kusin lämnade den inga större spår efter sig.

Av nån outrgundlig anledning ville jag inte överge ölet (dels för att jag gillade namnet och dels för att ettiketten blev fin), därför beslöt jag mig för att göra en GoatAle 2.0 där jag ändrat lite i receptet. Istället för havregryn, använde jag havremalt, samt att jag ökade mängden Crystallmalt. Jag valde även att använda Nugget som bitterhumle, men öka mängden Cacade för smak och arom. Det blev även premiär för en, för mig, ny teknik kallad First Worth Hop (FWH), där man låter lite av aromhumlen ligga med under lakningen. Vi får se vad det gör för smaken. Att jästen ändrades från Londonale till Brittishale beror bara på ren lathet, det var den jästen som fanns hemma i kylen helt enket.

Nä nu är det dags att slänga i ny humle i grytan...

Stora hembryggardagen.

Jepp idag är det stora hembryggardagen. Detta firar jag med att inte brygga öl, pga annat arbete. Som kompensation till detta öppnar jag upp Bryggarbloggen istället.
I skrivande stund har jag hållt på och bryggt öl hemma i köket i ett halvår. Det har blivit i runda slängar 9 olika brygder av olia typ och kvalitet. Det flesta har smakat helt ok, kankse inte som jag trodde att de skulle men ändå, över förväntan.

Jag har ett litet problem med att följa recept, därför väljer jag i stället att skjuta från höften!!! Likt Lucky Luke så träffar man alltid nått. Det är inte det samma som att skjuta på måfå, utan jag börjar med att studera olia recept på den öltyp jag tänkt göra och sen är det bara att köra.

Ok, till saken. So far so good, vad finns det i hinkar, damejeanner och flaskor just nu? På vinden står det en internationell lager/pilsner på primärjäsning. Detta är den första lagern jag gett mig på. Det sägs att det ska var svårt att göra det pga temperaturkontroll etc, men vi får se hur det blir. Vinden har rätt temperatur den här årstiden så det är bara att passa på. Hur som, ölet i jäshinken är tänkt att bli en "standard stor stark". Hur trist som helst, men man behöver inte alltid vara rolig.

I källaren finns en imperial stout på sekundärjäsning. Den är mörk, stark och besk! När jag provade den efter första jäsningen smakade den fantastiskt gott. Nu står den som sagt på sekundärjäsning med en hel del rostade ekspån i sig. Tror att det kommer bli en intressant dryck. Efter sommmaren är det dags för provsmakning. Inspirationen till denna öl kommer från Brew Dogs Paradox och Slottskällans BRP.

Nyligen tappat på flaska är påskölen "Crux delux", som blir klar att dricka lagom till påsk. "A New Hop" är en amerikanks pale ale, bryggt (hör och häpna) efter ett recept jag hittade på nätet (dock lite modifierat). Denna APA är bryggd med Cascade och East Kent Goldings samt torrhumlad med Amarillo humle. Ölen beräknas vara klar att dricka i slutet på februari. Den sista ölen som just tappats på flaska är "HellVete", som av namnet säger är en ljus veteöl av amerikansk stil. Amerikansk veteöl innehåller bara 30-50% vetemalt och resten kornmalt, tillskillnad från sin tyska släkting. Iden bakom ölen var att Vera ville ha en öl som smakade aprikos och smörkola. Jag gjorde avkall på smörkolan och försökte göra en "aprikosöl" med Lefhands Haystack som förebild.

Hur som, so far so god, här är bryggeriet just nu... Framtida planer är att investera i en stärre kastrull så att jag kan brygga större batcher än 5 liter. Men med tanke på att det bryggs nästan en öl i veckan är det kankse tur att det inte blir större satser.

Jävligt fyndig rubrik om det inte var så att det var ale.






RSS 2.0