Milda makter

Ja bittern med hemodladhumle visade sig att bli en mild i stället, sånt som händer då det blir för mycket rock n roll i bryggeriet och man slarvar med nogranheten. Men då jag tappade ölet på flaska så smakade det riktigt gott. Maltigt och inte så beskt, lite som en tunn New Castle Brown, fast som folköl. Tror att det är Aromatic Malten som gör susen denna gång.

Glöggen är provsmakade och de första 7 literna är slut. Drycken fick goda vitsord av de som drack den. Själv är jag inte så nöjd, men det är sällan som jag blir nöjd med glöggen. Det är synd att det är ett år kvar till nästa jul. Vill helst korrigera mistagen nu och sätta en ny sats, men jag får slipa på receptet ett tag till och håll mig till tåls med ölet.

Det ser ut som plenen på ett Skotskt öl till Burns Day går i stöpet efter som det ska jäsa i 3 veckor och vi åker så lägligt bort ett bra tag under tiden, vilket leder till att jag inte kommer kunna prima ölet i tid. Tråkigt, men man kan kankse dricka ölet en annan dag än just den 25 januari.

Bishop Arms på Vasagatan

Jag har länge hyllat Bishop Arms Vasagatans samarbete med Dugges för deras husöl Rail Ale. Nu var det ett halvår sen jag provade den och tyckte därför att det var dags att göra det igen. Här om dagen slank jag in och tog en After Work öl tillsammans med en god bok. Men oj vad jag blev besviken denna gång. Den härliga humlerika doften fanns kvar och det lite grumliga utseendet lockade fortfarande, men när det kom till smaken hände något. Jag hoppas att det finns en förklaring i att fatet hade varit öppet länge eller att det var ett måndagsexemplar från bryggeriet. Visst finns det härliga smaker från amerikanks humle i ölet, speciellt grapefrukt, böjade nästan undra om de inte pressat grapefruktjuice i vörten. Men utöver de angenämna humlesmakerna smakade ölet aningen surt och en viss plastsmak gick även att urskillja. Kanske har de haft samma jästproblem som jag? Jag ska ge dem en chans till om några månader för att se om ölet har bättrat sig.

Där emot smakade jag en stout från det danska bryggeriet Crooked Moon. Har inte hört talas om de förut. Just nu kommer jag inte ihåg vad ölet hette, men jag har för mig att orden black eller dark fans med i titeln (det var därför jag beställde den). Jag är väldigt svag för imperial stouts och även denna föll mig i smaken. Mycket choklad och en viss alkoholsötma fanns i smaken, som sig bör. Det enda jag har att invända är att det serverades i ett högt smalt glas, jag hade föredragit en kupa. Ölet passar där emot inte till fish n' chips, men var väldigt gott för sig själv iväntan på maten.

Hemodlad humle

Ja då är humlen skördad. Det blev på tok försent. Fuggels hade blivit brun, men det var fina kottar och Wye Target fick bara pyttesmå kottar. Trots dessa små missöden plockade jag bort kottarna och torkade dessa. Torkad vara vägde strax över 12 gram. I skrivande stund ligger kottarna i ett rumlande vörtkok, det vore dumt att låta dem förgås. Hur vida det kommer bli ett gott öl eller inte får framtiden avgöra, eftersom jag inte kan mäta alfahalten. Kokade dock ett par Target kottar i lite vatten och smakade på dem och det smakade beskt.

Ölet som kottarna simmar i är en brittisk bitter (på gränsen till brown ale, pga. Chokladmalten) med relativt låg alkoholhalt och beska. En nyhet på maltfronten denna gång är Aromatic malt, kul att prova något nytt. Förutom denna sort ingår även Karamell- Pale Ale- och Chokladmalt. Jästen är Fermentis Safale 04.

Vild jul!

Jag vet inte vad det är med mig och Whitbread Ale jäst (Brewer's Choice 1099) det är inte första gången det strular. I våras blev midsommarölet fördärvat och nu hade jag denna jäst i julölet också. Efter primärjäsningen tyckte jag att ölet hade fått en viss bismak av plast, samma som midsommarölet. Men eftersom smaken inte var lika kraftig denna gång hoppades jag på att den skulle försvinna under sekundären. Visst försvann plastsmaken, men jag märkte att ett vitt lager bildats på ölet, inte allt för olikt det lages som förnärvarande finns på lambicen som jäser i källaren. På något sätt har vildjäst smugit sit in i ölet. Det brittiska julölet med porter- och kryddkaraktär som jag förväntades brygga förvandlades med ens till ett belgiskt experiment öl! Typiskt. Ölet har fått en klart tydlig syrlig smak, inte alls illasmakande men inte det som jag hoppades på. Jag är besviken över misslyckande, men tänker löpa linan ut och hoppas på att det kan bli drickbart efter primningen.

Nu kan man undra varför jag använde denna Whitbreadjäst över huvudtaget? Svaret är att de två sommaröl jag bryggde med den var mycket goda och jag hoppades på att få den goda brittiska alekaraktär jästen kan ge då den är som bäst.

Som plåster på såren köpte jag många julöl på systemet idag, ser fram emot att prova igenom dessa drycker!!!

RSS 2.0