Julöl

Äntligen blev det tid till att brygga julölet! Efter många om och men så fick jag tummen ur. Årets öl är en uppgradering av fjolårets brygd, med vissa små förändringar. Det handlar fortfarande om ett mörkt, överjäst öl med en touch av julens kryddor. Sex sorters malt ingår i vören bland annat havre-, Special B- och chokladmalt, hoppas dessa ska kunna bidra till ett fylligt och mustigt öl. För att balansera upp alkoholstyrkan (som förväntas bli runt 6%) och de mörka maltsorterna beräknade jag BU till 35 och använde mig av humlersorterna Nugget, Challanger och Bramling Cross (i nämda ordning). Som sista touch tillsatte jag muskotblomma, kanelstång, apelsingskal och nejlikor de sista fem minuterna av koket. Det luktade jul i hela köket under den avslutande delen av bryggningen, och då jag smakade på stamvörten, smakade den jul utan att vara "glöggig" eller "pepparkakig". Hur vida jag ska torrhumla med Fuggels som förra året återstår att se, vill inte att humlen ska ta överhanden och förstöra "juligheten".

Det nya med denna brygd var att jag lät mäskningen pågå i dryga tolv timmar. På morgonen mäskade jag in vid 71 grader (det blev lite högt, men...) och lät mäsken stå i ISO-kärlet hela dagen tills jag kom hem från jobbet. Då hade temperaturen sjunkit till 52 grader. Mäsken hettades upp till 73 grader i 20 minuter för att sedan mäskas ut vid 80 grader. Utbytet blev över 80 % vilket är klart högre än de 70-75 % som jag brukar förvänta mig. Hoppas inte detta påverkar smaken negativt, det fanns i alla fall ingen kärvhet från tanniner eller annat otyg då jag smakade på stamvörten.

Det enda orosmomentet (förutom glöggen) just nu är om jästen var för gammal, den luktade inte som jag minns att den ska göra, men samtidigt luktade den inte illa. Jäsningen har trots allt kickat igång ordentligt.

Krogvända

Tiden räcker inte till för att brygga allt det jag vill! Näst på tur står julölet och jag hoppas verkligen att det kommer finnas tid till att koka detta i veckan. Egentligen hade jag velat bryggt det för en månad sedan, så att det skulle få några månader på sig att utveckla smakerna.

Helgen bjöd som sagt inte på bryggning men det blev en liten kogvända som kompensation. En bra krogvända börjar ofta rendan hemma i köket, denna gång med Slottkällans Höstlager som visade sig vara en riktig överraskning. Hade inte förväntat mig mycket av detta öl, eftersom jag tycker att Slottskällan är ett ganska tråkigt bryggeri. Men denna gång har de lyckats riktigt bra med att göra ett fylligt och knäckigt öl som faktiskt smakar höst. Den fortsatta vända bjöd på en del gamla favoriter på en del gamla favorithak. Det som är värt att belysa är bland annat Nils Oscars Hop Yard. Jag vet inte vad det är med Nils Oscar, dom tenderar till att göra goda men tråkiga öl. Det är absolut inget fel på bryggden, men det känns som att de gör ölet "by the book", det finns inget utrymme till något som sticker ut. Hop Yard var ett typiskt sådant. En DIPA med massa amerikanahumle, mer än så var det inte. Kvällens höjdare var i stället "Six of the best" på Akkurat. Detta öl är bryggd av Shepheard Neame tillsammans med Akkurat, innehållandes 6 maltsorter och 6 humlesorter. Mörkt, maltigt och farligt lättdrucket. Ännu en höstvärmare med klass!


Glögghelvete!

Börjar bli lite orolig för glöggen. Var och pratade med folket på PGW-Södermalm och frågade vad de tyckte att jag skulle göra. Jästnäring och syreättning fick jag som svar. Själv blev jag lite orolig för syresättningen med risk för att det ska oxidera. Men tillslut jag lydde deras råd. Trots att flera daga har gått sedan denna förstahjälp så har jäsningen inte tagit fart. Glöggen ligger fortfarande på 52Ö och det små bubblar lite, men verkar inte hända något. Jag hade större förhoppningar på champanjejästen, tanken var att det skulle bli en riktigt stark glögg i år, inte bara fjuttiga 9 %.
Den som väntar på något gott...men jag tror att tomten både hinner komma och gå innan årets glögg blir klar.

Oktoberfest

Det var oktoberfest igår och själklart blev det ett antal öl druckna i samband med det. Måste medge att oktoberöl inte tillhör några av mina favoriter, men engång om året när man ändå ska frossa i surkål och knöder kan man låta ett par öl slinka ner också. Gårdagens favorit blev lite otippat Paulaner Oktoberfest Bier, bra smak och hinkabillitet till maten. En annan gamal favorit är Löwenbräu Oktoberfestbier men jag insåg att den är mycket godare på en tågstation i Berlin efter ett marathon är i en lägenhet i en Stockholmsförort. Weltenburger Kloster Festbier var spännande eftersom den smakade så knäckigt, nästan att den fastnade i tänderna. Den flaska som var den största besvikelsen var helt klart Hofbräu Oktoberfestbier. Då jag drack den på fat förra veckan tyckte jag att den var helt ok, men i går tyckte jag mest att den smakade spritigt och tråkit. Hur som hellst så vet tyskarna bäst hur man ska brygga ett oktoberöl. Till nästa år ska jag nog ta på mig bästa läderbyxorna och göra ett försök. Eftersom jag inte är tysk finns det stor risk att jag inte lyckas med det. Men tills dess är det många öl som ska bryggas, och antagligen än fler som ska drickas.

Höstmörker

Löven faller och det blir kallt, mörkt och blåsigt. Perfekt att ta fram lakkärl, kastruller och jäshinkar för att brygga något i stil med årstiden. Det har blivit dags att bryta nya marker och experimentera ytterligare. För några år sedan drack jag en amerikans mörk lager som hette Black Forrest. Jag tyckte verkligen mycket om den, men det var innan min tid som bryggare och jag har ingen aning om maltsorter eller humle. Att prova brygga en mörk/svart lager passar bra nu när man kan jäsa på balkongen. Idén till "Blackie" har fötts! Men det räcker inte denna gång. Jag ska göra ett experiment med att jäsa hälften av stamvörten med alejäst och hälften med lagerjäst, för att sedan kunna ha en intressant provning och jämföra dessa drycker. När man ändå är i gång med tokförsöken funderar jag även på att jäsa hälften av lagerölet i rumstemperatur för att se vilka smaker det kan frambringa. Många experiment blir det.

Just nu står grytan med vört och kokar, har använt mig av 6 olika sorters malt men inte så mycket humle för en gångs skull. Det blir två givor, en med Nugget och en med Saaz. Känns kul att gå utanför ramarna mot vad jag brukar brygga.

Tappade upp Pale Alen som jag bryggde i slutet av september. Att kalla det för en APA är nog lite tokigt, smakar mer som en engelsk bitter med amerikansk humle. Vad ska man kalla det för??? Extremt bra hinkabilitet har den utvecklat.

Slutligen har jag fått problem med glöggen, trots champangejästen har jäsningen avtagigt och SG är nu på 1052 vilket fortfarande är för högt. Det vore trevligt med en ABV på mer än 9%, varför ska man annars använda champangejäst??? Hoppas att lite jästnäring kan få igång den igen. Tipps motages gjärna.


Ölmässan

Jag besökte ölmässan för första gången i helgen. Har försökt att ta mig dit varje år, men det har helt enkelt inte blivit av. Efter 22 öl på 4 timmar var mina smaklökar utmattade, tur att det inte var fulla glas. Vi startade vår provning hos Sigtuna utan någon uppvärmning gick vi raka vägen på Back in Black, härligt mörkt och starkt, men den bleknade snabb då vi drack deras monsterstout Ace of Spades direkt efter. Båda ölen var mycket bra, men spader ässet sparkade högst. Lakrits, rostat och värmande alkoholsötma, fantastiskt gott! När den väl släpps på Systemet blir det till att hänga på låset för att få ett par flaskor. Även Närkes Stormaktsporter bleknade i skuggan av ässet. Har hört mycket om denna porter, att den ska vara fantastisk, men jag blev lite besviken.

Ett av mässans mest intressanta öl var nog Oppigårds Hoppy Saaz. En ljus ale rejält humlad med Saaz. Doften och smaken var så "fel" att det blev rätt. Jag tyckte att ölet smakade hummer och skaldjur. Det var verkligen en upplevelse, speciellt när man jämförde den med Hoppy Chinook, som är samma öl fast med annan humle.

Innan jag åkte till mässan hade jag gjort en lista på de öl jag tänkte pröva, själklart blev den listan kvar hemma. Ett av de listade ölen var Dogfish Heads 60 min IPA. Jag har läst mycket om detta öl, eftersom det är humlat endast med Warrior och man har använt sig av "continuous hopping". Pigghajen uppfyllde mina förväntningar men inte mer än så, en riktigt bra amerikansk IPA. Synd att den inte finns på systemet, för jag skulle kunna tänka mig att ha den som stapelvara hemma i skafferiet.

Som avslutning på denna resumé av mässan är det värt att nämna Sink the Bismarck! Brewdogarna hade med sig en flaska av STB, jag kunde inte bara gå förbi utan att ta chansen. 100 kr/cl är galet dyrt, men nörd som man är måste jag få veta hur den smakade. Doften var tung och spritig (inte så kostigt med tanke på ABV på 42 %), gillade den kraftigt. Men när jag smakade så sjönk den som ett gammalt slagskepp. Spritigt, fylligt och lite läkerol, men det blir inte spännande, STB är för mycket. Tactical Nuclear Pinguin slår Bismarck med hästlängder, där finns en smak som kan bäras upp av alkoholen. Vad jag hörde på mässan var att James på Brew Dog inte heller är särskilt förtjust i deras starka brygder, de är mer ett måste och en image. Gråter inga tårar för att jag missade Susan i onsdags. Jag kan leva utan End of Story.

Mässan var kul, men det var utmattande. En kakofoni och snuttifiering av smaker, intryck och människor. Nästa gång ska jag hänga på låset så att jag hinner prata med bryggarna också.

 


Brew Dog vs Brew Dog

Råkade bara slinka in på Bishop Arms på väg till en middag igår. I baren råkade det händelsevis finnas både Tactical Newclear Penguin och Tokyo (hade ingen aaaaaaning om det)! Länge har jag suktat efter att smaka dessa omtalade öl. Min första kommentar av pingvinen var -WOW! För det är precis vad det handlar om. Doften är som en kraftig Imperial Stout men lite spritigare, inget märkvärdig där inte. Men första intrycket då man får ölet i munnen är desto märkvärdigare. Det känns tjockt, varmt, mjukt och starkt på en och samma gång. Lakrits, soja och lätt rökighet är det första som jag kom att tänka på när jag smakade på pingvinen. En mycket häftig smakupplevelse som inte går att gämföra med något annat. Men är det öl? Jo det smakar faktiskt öl, men ändå inte.

Tokyo bjöd även den på en smakupplevelse, men dock lite mer konventionell, eftersom detta helt klart är en öl och inget tvivel om den saken. Jag fick julvibbar när jag smakade på Tokyo, kan inte sätta fingret på vad det var, men det smakade jul. Utöver det fanns lakrits och soja smakerna där fast i en lite mildare form, samt en tydlig ekighet. Mycket gott helt enkelt.

Efter dennna smygstart är jag laddad för kvällens ölmässa.

RSS 2.0