Världens bästa lättöl?

Jag har just druckit en Bond Ale från Klövsjö Gårds Bryggeri och det var en smakupplevelse utöver den vanliga. Hade det inte stått lättöl på ettiketten hade jag aldrig tippat att detta fylliga och lagom beska öl inte var starkare än 2.25 %. En fjäder i hatten till KGB.
Nu blev jag ännu mer inspirerad till att brygga bra lättöl, men att det ska vara så svårt att hälla ner alkoholstyrkan...

Värmeslag!

Det har varit en arbetsam vecka för jästsvamparna i tunnan. Utjäsningnen har varit över förväntan. På en vecka har de lyckats med 88%, WOW! Storartat för en Belgian Stron Ale. Att tillsätta champagnejäst till "Julbelgaren" känns lite onödigt nu, då SG låg på 1007. Torrare än så får det inte bli. Nu smakade ölet mest citron, lite för syrligt. Ingen smak av stjärnanis eller apelsin eller rostningen från Special B. Lite tråkigt. För att kompensera detta slängde jag i en näve med stjärnanis i sekundären. Hoppas det ger lite effekt. Funderar även på att torrhumla lite med Saaz eller EKG, men jag är rädd att humlen kankse tar överhanden då.

När jag ändå var nere i bryggeriet passade jag på att se till körsbärsölet. Det smakade och luktade mycket vinäger. Men en ordentlig laddning körsbär till och sen får vi hoppas på det bästa.


Jästfest!

Jag troddee aldrig att det skulle ta sån fart på jäsningen som det gjorde för den senaste brygden. Jästen som användes var "Wyeast Belgian Stron Ale", vilken jag har använt flera gånger för ut. Den brukar inte flocka sig särskillt mycket, men nu när den fick jobba i lite varmare miljö hände det grejer. Efter en timme var det full aktivitet i tunnan, den höga värmen (ca 25 grader) gjorde att jästen flockade sig kraftigt på ytan. Hela innehållet i tunnan liknade mer gröt blandant med äggröra, än vad det liknade öl.
Dofterna skiljde sig mycket ifrån hur det brukar lukta av denna jäst. Inte helt oväntat var det mycket fruktestrar och fenoler som dominerade. Självklart kunde jag inte hålla mig ifrån att provsmaka, och det smakade...intressat.
Det var väldigt svårt att toppskörda jästen eftersom den var så klumpig, men det är nog lika bra att skaffa en ny jäststam med tanke på att den borde mutera sig ganska frikst under rådande förhållanden.

En sommrig dag i bryggeriet

En solig dag som denna känns julen väldigt avlägsen, men i bryggeriet var den påtagligt närvarande i dag. Dagen till ära bryggde jag det första av två julöl. Eftersom det är fruktansvärt varmt både inne och ute, passade jag på att göra en mörk belgare. Belgare mår ofta bra av lite högre jästtemperaturer. Dagens öl innehöll stora mängder mörkt kandysocker och Special B malt samt kryddat med stjärnanis, apelsinskal och koriander. Stamvörten smakade mycket sött och kryddigt, vilket verkar lovande.



Turligt nog är sommarens saison fördig att dricka. Mycket svalkande melland humlegivorna. Aningen syrlig eftersmak, men välkyld läskade den en sommartörstig strupe.


RSS 2.0