Skördat och klart

Nu har jag skördat årets humle. Är inte helt nöjd med resultatet. Fuggels doftade väldigt lite och det fanns knapt några sporer i kottarna. Wye Target hade behövt någon vecka till på tillväxt, de var lite för små och inte helt utvecklade. Men nu är de torkade och väntar på att hamna i vörtgrytan. Detta kommer att ske under helgen. Då ska det bryggas brittisk bitter!

Snart är skördefesten här!


Tur att man bloggar...

Här om dagen kom jag på mig själv framför hyllan med Oktoberfestöl inne på systembolaget. Jag är ingen vidare fan av denna öltyp, men jag jag tänkte köpa ett par "bara för att". Någonstans i bakhuvudet kom jag ihåg fjolårets oktoberfest då vi provade 4 olika tyska öl och kom fram till att det skiljde mycket mellan de olika bryggerierna. När jag stod där kunde jag inte komma på vilket som var bäst, det jag mindes var att ett hette något med kloster och det var gott och Lövenbrau var inte så gott. I min abivalens gick jag på säkra kort och tog en Hofbrau och en Dogtober fest från Flying Dog (har alltid tyckt att det är ett coolt bryggeri). Väl hemma tittade jag igenom arkivet på bloggen och upptäckte att Hofbrau var det öl vi alla enades om var sämst. Som sagt, det man inte har i huvudet får man ha på bloggen.

I går drog årets Oktoberfest i gång i Munchen och jag firade detta med knödel och surkål som sig bör, självklart akompanjerades det av de två oktoberölen jag köpt. Hofbrau var inte så hemskt som jag kom ihåg, utan funkade riktigt bra till maten. Den flygande hunden var däremot en riktigt höjdare. Den kanske inte var stiltypisk men vem bryr sig om de tyska renhetslagarna? Dogtoberfest var mycket maltig med lätt rostade smaker och en markerad beska som inte tog överhanden. Skulle kunna funka vilken dag som helst på året och inte bara till knödel.

Angående Höstöl

Sitter och grunnar lite över fenomenet höstöl. Vad är det som definierar ett höst öl? Det verkar mest som att bryggerierna måste ha något att lansera istället för Oktoberfestöl, i väntan på de kommande julölen. Generellt syftar bryggerierna på att man ska hålla sig innomhus och dricka ölet när man funderar framför brasan och äter svensk husmanskost (och detta kan man bara göra på hösten???). En trevlig sak med dessa öl är att de står i kontrast med sommarens humlebomber med citrus smaker och blommdofter. Höstölen är mer maltiga och humlen är mer från de brittiska öarna i stället för Nya Zeland och USA. Maltiga öl hör annars högtidsölen till, men dessa brukar ha en hög alkoholhalt, vilket inte höstölen har. Man kunde önska att denna trend av lite mer maltiga och alkoholsvagare ale kunde finnas året om, då man ha tröttnat på all DIPA och behöver något som inte är lika extremt.

I årets utbud av höstöl saknar jag Slottkällans höstlager som var min favorit förra året. Dugges har däremot lyckats brygga en härlig brownale i brittisk stil som satt som en smäck till fredagens pytt i panna. Mitt gamla favorit bryggeri, Sigtuna, lyckades dess värre inte trollbinda mig med deras "Dunkel", trots att jag längtat efter riktigt mörka lageröl. Sigtuna har i stället gjort ett helt fantastiskt skördeöl i år!

En avslutande tanke angående höst- och skördeöl. Borde de inte komma senare? Höstölet borde, enligt mig, vara bryggt av den gångna  sommarens korn och humle. Det vore mer på sin plats med en ordentlig ölfest när det första ölet av årets skör är bryggt. Men det är kankse bara jag som tycker det. Hur som så är det dags att sköra min humleodling nästa helg, om det har blivit något.

Glöggar på...

Glöggen har tagit rejäl fart, ingen antydan till att jäsningen ska avta. Jag håller tummarna för att det ska jäsa ut som jag vill i år. Än så långe är det lång tid kvar på jäsningen (och långt kvar till jul), för drycken är fortfaranden så söt att hårstråna på ryggen krullar sig. I slutet på veckan ska jag ta ett SG prov och sedan tillsätta kryddorna.

Tankarna på nästa öl snurrar för fullt. Vill inte planera något innan jag har sett hur det har gått med humleodlingen. Om två veckor är det dags att åka och skörda. Till dess får jag fortsätta att fundera och passa på att söka inspiration i kommerisellt bryggda flaskor. Senast blev det en Rochefort 10, vilken var en fröjd tillsammans med en bit Saint Agur ost. Det blir till att köpa på sig ett lager av den ölen, vad jag har förstått blir den bara bättre med tiden.

Årets viktigaste brygd

Så då står glöggen och puttrar! 3 backar svagdricka, 12 kg socker, blåbärssoppepulver motsvarande 2 liter soppa och en kraftigt förkultiverad champagnejäst. Nytt för i år är glöggen ska få jäsa ordentligt ett par veckor innan jag tillsätter kryddorna. Jag är rädd för att det kan ha varit kryddorna som hindrat jäsningen tidigare år. Jäser gör det i alla fall. Dessvärre kunde jag inte ta något OG värde därför mätarens skala inte räckte till >120ö!!!
Julen är här snarare än man vill tro. Knåpar på receptet på den andra julölen. Det ändras för varje dag, men det kommer vara skottska flirtar i år.

RSS 2.0