Inspiraton från Downunder.Påsk

Det blev ingen egen påsköl i år. Någon stans på vägen glömdes den bort. Men säg vad gör det? Det finns andra som gör påsköl, så helt strandsatt kan jag inte säga att jag har varit. Som jag skrev förra året är påskölet ett konstigt öl, som inte har någon bestämd smakprofil. För vad passar till dragéägg och skummharar???
Tråkigt nor är danskarna underrepresenterade även i år, hade planerat en resa till Köpenhamn men den blev inte av. Där av ingen egen direkt inport av dansk påskebryggd.

Här hemma i Svedala har Sigtuna gjort dubbel storslam enligt mig. Sigtuna är helt klart ett av mina favorit bryggerier, men de har varit lite av en besvikelse den senaste tiden. Nu har det vänt, för deras Easter IPA var fantastisk. Trodde jag hade förduckit mig och tröttnat på IPA, men så kommer detta lyckopiller. Humigt så det står till och ett högt IBU, men utan att vara för beskt eller för mycket. Wow, inte undra på att den har gått som smör i solken på Systembolaget. Den andra halvan av dubblen är deras Påsk Ale i engelsk stil. Trevligt att de har gett sig på en brittisk bitter med en modest ABV på 4.5%. Härliga kola toner, maltighet och humle. Jag önska att de skippade påskstämpeln och lanserade dessa öl året runt! Sigtuna har tagit båda sidor av atlanen och krashat in på det svenska påskbordet.

Tråkigt nog har Oppigårds och Nils Oscar kört på gamla meriter och spottat ur sig riktigt intetsägande öl som man faktiskt kan klara sig uten.


Geléöl

Jag har jäst mitt senaste lättöl i nästan 2 veckor nu. Skippade sekundären denna gång. Men något märkligt har hänt. Redan från början såg jag att jästen flockades kraftigt och bildade stora sjok. På det sättet har jag aldrig sett US-05 uppträda förut. Jag tänkte att det blir nog bättre och jästen lägger sig nog snart. Men den la sig aldrig. För att få den att falla ut, ställde jag ölet ute idag. Efter några timmar hade den mesta jästen sjunkit. Döm om min förvåning när jag öppnar på locket och ser att hela ölet är fullt av stora geléklumpar. Det gick knappt att tappaut det på frund utav dessa klumpar. Undrar verkligen vad dessa blobbar kan vara och varför de är där. Just nu har jag tappat om ölet till ett annat kärl, utan allt för mycket blobbar, i förhoppning om att ölet ska klarna till sig.

RSS 2.0