Gilla på Facebook

Gilla Gamla Enskede Bryggeri på Facebook. www.facebook.com/gamlaenskedebryggeri

Fler motgångar

Bryggeriet överösas av dofter som liknar ruttna ägg och umami. Enligt alla skrifter tyder detta på autolys. Trist. Bara att hälla ut och göra om. Om jat tänker efter så fanns de doften redan i jäaten när jag gjorde startkulturen. Dagens visdom är alltså om något verkar dåligt så är det det, och det kommer garanterat förstärkas under resans gång. Inventerade jäst samlingen och fann en Scottish Ale som verkade ok. Det blir en ny prototypbryggning under veckan. Samma malt- och humlebas men med ny jäst.

Värmestrul

Inte undra på att man inte bryggde på sommaren förr i tiden, för vissa besvär innebär det. Då tänker jag fram för allt på temperaturen och om man bor i ett gammalt trähus blir detta ännu mer påtagligt. Pale Alen som jag jäser har stått för varmt. 25 grader för London Ale III jäst är inte det optimala. Esterproduktionen har varit för hög och ölet har fått en tråkig bismak. För att förhindra att detta skulle hända med portern, ställde jag den i tvättstugan. Där visade det sig vara 17 grade, vilket är aningen för svalt för nämda jäststam. Portern jäste för långsamt i stället. Åter igen står jag med rumpan bak och försöker vända mig åt något håll...

Porter och Pale Ale

Det jobbas för fullt i bryggeriet. Jag håller på med testbryggningar inför premiären för Gamla Enskede Bryggeri. Det är nu bestämt att jag kommer att sälja mitt öl på Gamla Enskede Gatufest den 1 september. Jag börjar redan nu bli lite nervös. Det skulle kännas dumt att stå där med ett odrickbart öl och försöka ta betalt för det. Tanken är att ha två (lätt)öl att visa upp. Först en brittisk pale ale med generösa East Kent Golding givor och en hel del Karamellmalt. Sen vill jag även få till en porter.
Båda ölen är nu bryggda och jag väntar med spänning på resultatet. Under tiden funderar jag på vad som måste införskaffas till premiären. Jag har insett att det blir till att köpa en fatölsanläggning till pale alen. Portern köra jag i partyfat för att få lite caskale känsla.
Det är lätt att låta tankarna glida vidare och fundera på hur bryggeriet ska utvecklas, men det tar jag ställning till i september.

Gamla Enskede Bryggeri Prototyp #1

Då var det äntligen dags för provsmakning. Som jag anade vid primningen så blev inte kombon brittisk jäst, vete och amerikanks/slovensk humle den sensation man kunde hoppas på. Jästen tog överhanden, måste tänka på att ta mycket mindre jäst vid nästa lättölsbryggning. Humlesmaken och beskan blev däremot som förväntat. Andelen vete kändes avvägd, smaken fanns där utan att ta över. Kroppen blev lite för stor. Nästa gång blir det till att mäska lite svalare och längre tid vid de lägre graderna.
Nu är det bara till att ändra och brygga igen. Som tur är så är det ett tag kvar till premiären, vilken nu är spikad till den 1a september.

RSS 2.0