Fulla fat!

I dag har jag tappat öl i mina 2 inköpta 5 litersfat. Får se hur det blir. Efter varningar, har jag primat med hälften så mycket socker som jag brukar när jag tappar på flaska. Hoppas det räcker och att det blir lite kolsyra när det väl hamnar i glaset.

Ölet som hanmade i fatet är Hoppy BirthdALE, en lite mörkare APA humlad med Magnum, Amarillo och Cascade. Den 15 april ska det drickas ur...

Stout of heaven

Ja, namnet fanns, men inte ölen. Det var bar att komponera ihop något som verkade mörkt och himmelskt. Åter igen konsulterade jag BeerTools, den virtuella bryggarkollegan, som jag kanke inte ska lite allt för blint på. Receptet såg ut att hålla för en Amerikansk Stout, men sen kom verkligheten in i bilden. Jag har inte riktigt lärt mig hur den nya kastrullen fungerar, i fråga om hur mycket vätska som kokar bort etc. Jag antog att det skulle koka bort lika mycket som vi förra bryggningen. Men det visade sig att  Murphy skulle få ett finger med i spelet. Så klart att han skulle det, Murphy vill väl inte ha några konkurenter till sinegen stout. Hur som, det kokade bort nästa en liter mindre vätska än förra gången, vilket i sin tur ledde till en svagare stamvört (och mer öl för den delen). Jag lät det vara så, i stället för att hålla på med massa socker och annat "fusk". Risken är att ölet blir obalanserat och lite för beskt, eftersom den beräknade alkoholstyrkan blev en hel procentenhet lägre. Däremot kommer ölet få en kraftigt rostad karaktär som jag hoppas blir angenämn tillsammans med Bramlin Cross humlens vinbärstoner. Jäsningen kom igång bra, tror att primärjäsningen får pågå till på söndag, sen blir det sekundär jäsning till efter påsk. Undrar om inte kristihimmelfärdshelgen kommer bli en lämplig tidpunkt att provsmaka...

Amber!!!

Har tappatom Mats' födelsedagsöl idag. Självklart passade vi på att smaka lite, oj oj oj, det är på väg åt rätt håll. Kände inget av grapefrukten eller svartvinbären som humlet skulle bidra med enligt beskrivningarn, däremot var det kraftig maltig smak av ambermalten. Visste inte att den malten hade en sådan smak, men man lär sig av sina experiment. Hoppas på mer markant humlesmak och arom efter torrhumlingen. Förmodligen kommer alkoholstyrkan ligga runt 7% när ölet är färdigt. Wyeast American Ale har gjort sitt jobb bra, och även denna (för mig) nykomling har varit till belåtenhet både i jäsbarhet och smak. Efter påsk ska ölet tappas på flaska...väntar med spänning!

Ännu en bryggardag.

I dag var det var dags att göra födelsedagsöl till min vän Mats. Vi har planerat det ett bra tag och provsmakat deiverse olika öl som skulle fungera som förebilder till brygden. Kravet var att det skulle bli en IPA med bett i, men inte för besk för folk i gemen. Jag har suttit och pysslat med receptet fram och till baka i Beer Tools och tor mig fått fram ett bra recept. Punk IPA var det ölet som stod som förebild, fraför allt eftersom det innehåller humlesorten Nelson Sauvin som har graprfrukt toner i smaken. Troligtvis kommer födelsedagsölet (döpt till Maltazar) inte likna PunkIPA i den utsträckning vi hoppats på. Jag råkade till exempel skicka ner lite förmycket Ambermalt i mäsken, vilket ledde till att ölet blev mycket mörkare. Samtidigt var vi aldrig ute efter att göra en klon av Punken. Nu har Maltazar i alla fall börjat bubbla i sin jäshink och fram till helgen är det dags för omtapp och torrhumling, men ännu mer Nelson Sauvin. Övrigt humle i ölen är Nugget och Bramlign Cross.

Bredvid Maltazar står ett annan projekt och bublar, nämligen cider. Fick ett infall här om dagen då jag såg en stor säck med äpplen ute på balkongen, som stått hela där vintern. Dessa äpplen såg allt annat än aptitliga ut. Tanken var att få dessa till att spontanjäsa, men efter ett försök som luktade mer äppelcidervinäger än jäst gav jag upp den planen. Istället mosade jag alla bruna äpplena i en stor gryta med lite vatten och socker, gav det ett ordentligt uppkok och sedan silade av fruktköttet. Då detta var ett spontant infall och jag inte hade någon ciderjäst hemma bestämde jag mig för att ta det som fanns, nämligen Scotish Ale jäst. Vi får se vad det blir av det hela...men socker och jäst brukar betyda alkohol på något sätt.

Det hans även med flasktapning och provsmakning av två öl idag. Först tappade vi upp vår/dubbelsnIPAn, och den blev stark, lite drygt 8,5 %. den höga alkoholhalten gjode ölet lite sött och aningen spritigt, det hade behövt mer beska för att bli balanserat. Förhoppningsvis kommer lagringen på flaska ta bort lite spritiga toner och vem vet det blir kankse vårens pärla. På grund av detta kraftiga öl blev 3-4-5 lagern aningen fadd i smaken. Det var nämligen det ölet som stod på tur för flasktappning. Svårt att säga något  konstruktivt om den smaken då våra smaklökar var förlamade av dubbelipan. Men om fyra veckor får lagern en chans till.



De nya komponenterna i bryggeriet fungerade nästan som förväntat.

Några etiketter...




























Got to see a man about a (brew) dog!

Ännu en dag i ölets tecken.

 Började med att provkoka griskastrullen. Det gick faktiskt bra, lyckades koka upp 20 liter vatten på 40 min, och då kokade det ordentligt. Kändes bra in för nästa tisdags bryggande.

Den senaste tiden har jag skjutit ett projekt framför mig, nämligen buteljera vindslagern som har stått och haft sig på vinden hela vintern. Ett tag blev det för kallt så att den slutade jäsa, men i takt med snösmältningen satte den fart igen. I kväll tog jag tjuren vid hornen och hällde upp den på flaska. Det smakade helt ok, ja eller så ok en avslagen internationell lager kan smaka. Ska bli spännande att se hur den blir med kolsyra.

Som kontrast till det avslagen europisset fick jag gräva lite i skafferiet och plocka fram Bötets Barleywine. Det var första gången jag drack en Barleywine. Var helt ok, men jag tror inte att det var min kopp av the. Måste kankse prova att brygga en BW bara för att... Lite otillfredsställd av Bötet toga jag fram en flaska Bashah från Brew Dog och Stone. Jag måste säga att Brew Dog har gjort det igen. Jag blev helt knockad, en svart, stark och besk brygd. Helt i min smak! Att dom kallar det för ett öl av belgisk mör typ dubbel IPA, är ett namn som innefattar allt och är ganska förlåtande. Men jag tycker inta att Bashah behöver be om ursäkt. Men smakar det så kostar det, inget öl man köper backvis av. Kollade på Systembolaget och Stones hemsida och såg att ölet innehöll Carafa III malt, denna typ måste jag kolla upp. Har tagit reda på att det är en hårt rostad chokladmalt. Smaskens!!! På Stones hemsida fanns även ett dåligt foto av brygg schemat, men man kunde tolka att det var 5 sorters humle i ölet, inte 3 som det står på Systembolagets sida.

blog1_400_04

Nä, nu ska jag dricka upp det sista av ölet innan det blir avslaget.

 


Jag fick köpa grisen i kastrullen

Jag hittade äntligen min kastrull på blocket!!! Perfekt med en 25 litrare, tänkte jag. Haken var att man var tvungen att köpa massa andra saker i ett kit, gamla jäshinkar och en ölkran för 5 liters kaggar samt massa annat junk. Jag slog till och åkte och hämtade alltsammans. Dessvärre var inte säljaren hemma utan jag fick göra upp affären med hans dotter, vilket inte gav mycket utrymme för frågor etc. Lastade in allt junket i bilen och for hem. Och junk var precis vad det var, gamla bryggar grejer som sett sina bästa dagar. Visst var det många fina flaskor som går att använda, även tappkranen till 5 liters kaggen verkar ha potential. Men jag fick bara med en av två utlovade kaggar. Surt. Men det suraste av allt var dock kastrullen. När jag kom hem och kunde granska allt i lugn och ro märkte jag att den hade en väldigt tunn botten och ännu värre var att botten inte var helt plan. Ja ja sånt man får stå ut med när man handlar begagnat och inte synar ordentligt. Nästa vecka ska jag provbrygga med kastrullen, vem vet det kan gå bra trots allt. Tills dess får jag bygga ett mindre fort i vardagsrummet av jäshinkar och flaskbackar, till katternas stora förtjusning.

Jag får glädja mig åt att födelsedagsölet jäser utav bara helvete! Två dagar till ska det få i primären, sen blir det omtapp till helgen.

En sak i taget

Ja när man håller på och brygger så är det ett heltids projekt. Det är bara att acceptera. I mon naivitet trodde jag att det skulle gå bra att tvätta och laga middag samtidigt som jag bryggde i dag. Det blev väldigt många bollar i luften och jag är rädd för att det blev ölet som drog det kortaste strået.

I dag var det dags att brygga födelsedagsölet. Det blev en provkörning av ångkokkitteln från lumpen, för att se om den fungerar nästa vecka då det är dags att brygga öl åt Mats. Dagens brygd beräknades till 15 liter, vilket är den största helmaltsbrygden jag gett mig på. Tro det eller ej, men vörten blev starkare och mörkare än vad det fina bryggprogrammet räknade ut åt mig. Där emot var det som vanligt problem med att hålla temperaturen under mäskningen. Första rasten fungerade perfekt i det lilla iso-kärlet, att det var fyllt till brädden gjorde att tempen hölls stadigare. Men när jag sedan började slabba med dekontioner blev det pannkaka av allt, tempen svajade upp och ner och det var svårt att ens försöka korrigera den. Men det blir nog öl av det hela i alla fall.

Koket rumlade in så mycket som önskad i den stora kitteln och eftersom den är så hög var det svårt att få ner redskap för att skumma av vörten. Att den är tung och otymplig känns överflödigt att skriva. Ska man använda sig av detta kärl som standard bryggkärl, bör jag nog tänka på att skaffa en gasolbrännare på minst 4kw. Detta får bli ett framtida projekt. Har bestämt mig för att försöka optimera bryggeriet till 10 l satser. Då behöver jag hitta en 20 l. kastrull samt en jäshink på 14 liter. Känns som ett inte allt för svårt projekt. Det skulle vara bra att snubbla över någon gamla majonnäshink från ett storkök eller dyligt. Men jag vet inte om jag är helt bekväm med att bara trampa in på första bästa matsal för att fråga om hinkar. Får samla mod ett tag till först.

Det ser i alla fall ut som att det kan bli en bra födelsedags öl tillslut. Det blev 17 liter som hamnade i tunnan och jäsningen startade med en gång. 4 dagar får den i primärjäsningen, sen blir det i med en massa Cascade och låta det sekundär jäsa i två veckor.


RSS 2.0