Nya leksaker!

Jag måste börja med att slå ett slag för akvariepumpen! Hittade en gamal akvariepump i källaren och i helgen köpte jag en ny syresättningssten till den. Jungfruresan blev påskölet, och det funkade mycket bra. Efter 5 minuters luftnig hade jag ett skumm som var lika volymöst som själva stamvörten. Jästen började arbeta med en gång. Hoppas detta inte var en engångsföreteelse.

Idag hämtade jag ut mitt paket från humlegården innehållandes 2 nya böcker till det snabbt växande biblioteket, nya humlesorter, nya slagar samt ett rör med Brett (inte den gamla Suedesångaren). Bretten är tänk att hamna i mitt lambicförsök. Jag har insett att det inte jäst så bra som jag hoppades, men en omtappning, lite Brett och lite värme kankse kan få ölet att må lite bättre. Hoppas att jag får tag i lite sura körsbär till sommaren, då blir expeimentet fulländat.

Iväntan på nästa bryggning läser jag "Ölkunskap" och "Brewmasters table", dricker Fullers ESB och Stout Vader samt filar på receptet på min kommande Belgian Black IPA!

Stora hembryggardagen

I dag är det den stora hembryggardagen och med den ett år sedan jag började skriva denna blogg. Dagen till ära tänkte jag brygga årets påsköl. Det var tänkt att det skulle bli en mörk lager, men då temperaturen i källaren är osäker och i garaget är det för kallt bestämde jag mig för att ta till min gamla käpphäst "Scottish Ale" som jäst. Som jag gjort tidigare gjorde jag en läng mäskning på 8 timmar i 67 grader och sedan en dokontion och höjde till 72 grader i 20 minuter för att förhoppningsvis få lite mer ojäsbara sockerarter och med det härlig kolasmak. Som humle har jag satsat på Nugget som bittergiva, favoriter Challenger som smak och lite otippat massor av Saaz som arom. Kan bli en intressat kombo, eller så blir det Kalle Anka av hela skiten.

Fort men fel mannen dök upp även denna gång och jag glömde stänga av lakningen i tid. som kompensation för detta blev det ett ett och en halvtimmes kok, men det kommer nog inte göra ölet sämmre.

Kvällen till ära dricker jag en Fullers ESB, en mycket god öl som jag glömt bort att den fanns. Härligt brittisk humle med rostade smaker och lite smörkoladoft. Utöver detta är den väldigt lättdrucken.

Challenger IPA

Här om dagen var det dags att prvsmaka Challenger IPA, efter 4 veckors primning. Som många singelhop öl blir humlekaraktären lite platt och smaken inte så komplex, trots att Challenger är en allroundsort. Humle smaken var lite parfymig och nästan kvalmig. Tyvärr jäste ölet inte ut som beräknat, utan stannade på FG 1022 vilket gav ett fylligt men lite sött öl, hade hoppats på en torrare karaktär som passar bättre till IPA. Antar att det har med jästvalet S-04 att göra, för det smakade väldigt mycet jäst också. Med andra ord blev ölet ingen klassiker och jag är ganska besviken över resultatet. Vad det gäller jästen har jag inte haft problem med torrjäst direkt i jästunnan förut, men vad jag har förstått från olika forum så blir torrjästen bättre om man gör en förkultur eller återanvänder den så att det inte följer med för många döda jästceller.

På lördag är det stora hembryggardagen och då ska det bryggas Påsköl i mitt lilla bryggeri. Om det blir en ale eller lager är ännu inte bestämt. Det beror på vädret och temperaturen i garaget eller källaren.


RSS 2.0