Surt sa räven

Jag har provsmakat den jäsande saisonen varje dag och visst händer det saker. Det har jäst och bubblat som om det vore det sista ölet gjorde. Nu på 3e dagen börjar det att avta. Tyvärr så smakar det inte så roligt. Kroppen är nästan obefintligt och humlen lika så och färgen är inte så rolig, grumligt diskvatten skulle man kunna beskriva den som. Däremot finns en markant syrlighet över ölet. Hoppas verkligen att det kan mogna till sig och bli en drickbar "folksaison".

I morgon siktar jag på att tappa om ölet till sekundär och tillsätta champangejäst, för att få det ännu torrare...


Reflektioner efter en dags bryggande

Så här på kvällen men ett glas Mythique i handen ser jag tillbaka på dagens arbete och inser att det faktiskt var en sak som fungerade över förväntan. Jästen! Jag använde mig av en gammal Belgian Strong Ale, men det var så lite jag hade att jag var tvungen att göra två förkulturer. Först gjorde jag en vanlig kultur som fick stå i 3 dagar, efter det hällde jag av allt utom bottensatsen och fyllde på men ny fräsh vört och lät det stå ytterligare 3 dagar. Detta gjorde susen och jästen växte till sig ordentligt.

En annan ny sak som jag gjorde i bryggeriet idag var att kyla med termometer, på så sätt kunde jag hälla i jästen vid rätt temperatur. Förkulturen och temperaturen gjorde att allt kickade igång med det samma. 6 timmar efter avslutat bryggning kunde jag topp skörda tillräkligt med jäst för nästa bryggning!!! Häftigt!

B-day!

Så har det blivit dags att brygga den förbannade Sajsången! Förbannade säger jag för det gick åt pipsvängen (som vanligt känns det som). Utbytet blev förkastligt. Kokplattan la av vilket ledde till att bryggtiden tog det dubbla. Någon stanns hanmade trots allt vörten i en jästunna tillsammans med en mycket aktiv jäst. Det kommer bli en väldigt alkoholsvag saison...vi får hoppas att den blir god i alla fall.

Jakten på en Saison

Jakten på att hitta ett bra saisonrecept är i full gång. Att basen ska bestå av pilsnermalt är lätt att förstå men vad som sedan ska ingå är ett mer difust kapitel. Letade efter klonbryggningar på favoriten från Dupont. Där ska en mindre del Muncker och en liten del ljuskaramellmalt ingå. Andra recept säger att man absolut inte ska ha karamellmalt för att få så liten kropp som möjligt. Omältat och mältat vete är det många recept som innehåller. Samtiliga recept innehåller även socker av något slag, men även där tvistar de lärda. En del säger kandysocker, andra förkastar det och menar att det absolut inte får vara något rafinerat socker samt en tredje part menar att vanligt strösocker går aldeles utmärkt. Som hembryggare blir man förvirrad, speciellt när man inte har full koll på öltypen. Avslutningsvis kommer kryddorna. Apelsinskal och koriander är vanliga kryddor, men de får inte ge någon smak.

Efter många om och men snickrade jag i hop ett recept innehållandes pilsner malt, ca 7% vetekross, en liten del ljuskaramellmalt samt strösocker. Kryddor blev apelsinskal och koriander och humlen Northenbrewer och Saaz. Jästen blev Belgian Strong Ale och tanken är att jag ska ha i champangejäst till sekundärjäsningen.

Sommar!

Nu är det sommar, för att nu har jag provat sommarölet! Äntligen har jag kommit ifrån hussmaken. Kan det ha varit försvarets iso-kärl som orsakat det? Ölet var friskt, beskt och lättdrucket. Precis ett sådant öl man vill ha en var sommardag. Humlet dominerade ölet med den tydliga barrskogsdoften från Columbus och de citrus- och frukttoner som är signifikant för amerikankshumle. Vetemalten kom lite i skymundan av den kraftiga humlen, men gjorde sitt till när det gällde skummkronan. Jag är med andra ord nöjd med ölet.

Den senaste tidens vurm för Saison har fortsatt. I går dracka jag Brooklyns Sorachi Ace. Har inte varit allt för förtjust i deras öl på sistonne, men denna gång har de lyckats. Ölet är en singelhop med den japanska humlesorten med samma namn som ölet och det är sekundärjäst med champanjejäst. Båda dessa ingredienser har en stor påverkan på ölet, humlet med sin typiska citronskalskarraktär och jästen ger en vinöston över drycken. Utöver dessa finns en märklig dillsmak och en ekighet i ölet. Mycket gott, men lite dyrt.

Ovannämnda faktorer har gjort att det har börjat klia i bryggartarmen. Jag tänkte att jag skulle försöka mig på en Saison. Saisoner ska jäsas varmt, och det passar bra med tanke på klimatet just nu. Att de traditionellt ska bryggas i mars får jag se mellan fingarna på, jag har ingen lust att vänta. I dag kickade jag igång en förkultur på en belgisk jäst, nu ska jag bara åka och köpa en ny termometer sen blir det brygga av!!!

Det kan inte gå fel...

Ett recept på en perfekt försommarkväll.

Gör en sallad på hemodlade salladsbald, cocktailtomater, avocado och räkor. Toppa med lite majo och kläm över en citorn och lite olivolja. Lägg dig på gräsmattan och ät det hela tillsammans med nybakad baguette och brie. Till det hela dricker man en Saison Dupont. Det kan inte gå fel.

Jag har sagt det förut men Saison Dupont är sommarens godaste öl!!! (Ok lite tidigt att uttala sig om detta, jag har ju inte smakat av årets hembrygd än)

och det växer!

Har tittat till humleodlingen. Det såg inte allt för bra ut. De stöttor jag hade byggd var för klena och hade ramlat omkull. Detta är nu fixat och de gröna klätterväxterna söker sig mot himlen.

Jag vet inte riktigt varför jag fick för mig att köpa St Eriks Pale Ale, jag har inte tyckt om någon av deras tidigare öl. Men det måste ha med det bristande utbudet på Sunnes Systembolag att göra. Hur som helst. Pale Alen är bryggd med enbart humlesorten "Citra". Det lukta som det ska av exotiska frukter, citrus och lite tvål. Smaken är inte dålig på något sätt, men aningen enkel och lite tråkig. Ölet är lättdrucket, på gränsen till lite blaskigt. Om jag skulle bli bjuden på en till skulle jag dricka upp och vara glad, men jag kommer inte att köpa St Eriks Pale Ale någon mer gång. Slut betyget är helt enkelt: -Jag fick det jag förväntades att få. Inga överraskningar här inte.

RSS 2.0