Lättöl = lätt brygg

Kom hem från jobbet lite tidigare och insåg att jag faktiskt hade tid att brygga denna kväll. Glatt traskade jag ner i källaren och tog fram allt som behövdes och belamrade lika så köket. (Som tur var jag ensam hemma!). På agendan stod det att brygga lättöl. Har länge funderat över hur man kan få det bra. I mäsken hade jag lika delar pilsner- och munchermalt men även karamellmalt och Aromaticmalt, för att ge lite mer kropp. Jag mäskade vid 72 grader i 80 minuter för att få mer icke förjäsbara sockerarter. Lakningen gick av bara farten. Kanske blev vörten lite i grumligaste laget, men det är svårt att få maltbädden att ligga stilla när man inte har så mycket malt.

För att få ett rummlande kok i den nya 30 literskitteln var jag tvungen att ha locket halvt på. Trots detta kokade det bort mer vätska än jag räknade med. Humlen denna gång blev Northen Brewer, East Kent Golding och hemodlad Fuggles. (Ett litet infall jag fick.) Allt gick som på rälls och inget strulade. Utbytet blev visserligen i lägsta laget, men inte midre än jag (pesimist) kalkylerat med.

Nu är American Ale jasten på plats. Till helgen ska jag provsmaka och se om det är värt att fortsätta projektet. Hoppas att det går vägen, ha verkligen saknat gott lättöl. (Det är så långt till Klövsjö...där kan dom!)

Det bruna bryggeriet

I bland händer det, allt man rör vid blir till skit, en brun dag med andra ord. Jag försöker ändra min bryggmetod så att jag ska få tid till att brygga. Det senaste försöket var att mäska/laka den ena kvällen och koka den andra. Det funkade bra att mäska igår och vörten stod i garaget under natten och verkade inte ta skada av den 0 gradiga temperaturen.

I kväll var det äntligen dags att få brygga igen, men det gick inte som det skulle. När jag höll på att plocka fram de olika redskap som behövdes slog det mig att burkarna med pH 5.5 buffert och PBW var tämligen lika varnadra. Jag hade lyckats med att hälla rengöringsmedel i mäsken i stället för pH-buffert!!! Dum slår sig. Det var bara att vaska hela vörten och ställa in bryggningen.

En riktigt dålig start på 2012s bryggarår...

Ändrade planer

I dag skulle jag ha bryggt SM-ölet. Så blev det inte. Jag skylller det hela dels på en viss butik på Södermalm i Stockholm som säljer hembryggarutrustning. För 4 dagar sedan köpte jag ett paket jäst i denna butik. Genast när jag kom hem startade jag en förkultur. Då kan man undra varför det inte är någon action i flaskan i dag??? Tyvärr är det inte första gången jag har fått slö jäst från denna butik.
Resultatet av detta är att det inte blir något SM i år. Jag kommer inte hinna brygga den mängd som behövs under den närmaste tiden. Och ölet i sig behöver en god tid på sig att mogna. I stället brygger jag samma öl lite senare under året och satsar på att ställa upp 2013 med ett fullvärdigt öl!

Trist, men det kankse kommer något bra ur detta.

(Nämner inte butiken vid namn, men jag tror att de flesta vet vad jag menar för skojjare.)

Nyårskrönika

Ännu ett bryggår har kommit till sitt slut och ett nytt har just börjat. Under det gångna året har jag fram för allt utforskat den Belgian Strong Ale jäst. Det blev först en Black IPA sen Födelsedagsbitter, Sommar Saison och tillslut ett försök till en stjärnanis och apelsin öl. Jag måste not säga att jag inte riktigt blev vän med den jästen. Jag tycker att den var lite för syrlig. Det blev inte lika många brygder under året, på grund av flytt och barn. Men de brygder som blev innehöll mer kärlek än tidigare. (Även kärlek kan vara sur och bitter i bland).
Mitt bryggeri utökades med ett nytt kokkärl på 30 liter. Lakkärlet har bytts ut från ett militärens isokärl till dubbla jästunnor. Jag tycker att jag fick ett bättre utbyte. Jag har även gått tillbaka till attt mäska i kastrull istället för isokärlet (det gamla lakkärlet).

Året har innehållit en hel del studier och måna ölböcker har pärmats. Både bryggböcker och allmänna ölböcker har lästs. Till favorieterna hör helt klart "Brewmasters Table" och "Radical Brewing". Båda de böckerna har varit mycket inspirerande. Den första fick upp mina ögon för Saisonöl, och årets icke egenhändigt tillverkade brygd måste bli Saison Dupont och Brooklyn Sorachi Ace.

Under det kommande året planerar jag att delta i SM för första gången. Jag kommer att brygga en ny batch av "Stout Vader". Dess värre kommer den inte kunna lagras så länge som det krävs för att den ska bli perfekt, dvs. minst 1½ år. Jag planerar även att brygga ett rököl baserat på torvrökt malt. Upptäckte en påse torvmalt i lagret och den måste göras av med innan den förstörs. Utöver detta ska jag fortsätta mina studier och lära mig brygga Saison till sommaren. Jag är rädd för att inte hinna med allt jag funderar på, men ett födelsedags öl och ett julöl måste också klämmas in. När det gäller jäst vill jag utforska London III lite mer, eftersom Fullers oftast lyckas med goda öl vore det passande att använda deras jäst.

Mot nya järva mål... Maintain and sustain and the brew won't wind up in the drain!

RSS 2.0