Flasktappning i solsken

Då har nästa experiment tappats på flaska. Jag är rädd för att det var första och sista gången jag bryggde detta öl. Den engelska jästen, vetet och amerikanks/slovensk humle funka inte allt för bra ihop. Jästen dominerade och det blev ganska tråkig doft och smaken var aningen astrigent.
Men skam den som ger sig...vi jobbar på.

SlutsnackatNu är det ingen återvändo. Gamla Enskede Bryggeri är registrerat hos PRV, nu ska det bara börja bryggas. Tanken var att registrera namnet innan någon annan gör det. Bryggeriet är fortfarnande på planeringsstadiet, men det kommer till en början vara inriktat på lättöl. Jag tycker att utbudet av lättöl är på tok för dåligt. Den som inte vill dricka alkohol måste få ett värdigt alternativ. I somras drack jag ett lättöl från Klövsjö Bryggeri som var helt fantastiskt. Jag skulle inte kunna peka ut det som ett lättöl vid ett blindtest. Detta öl inspirerade mig väldigt mycket. Dessvärre är jag inte riktigt där än, men nu är det dags att engagera sig i lättölsbryggningnen på allvar.

Jag hoppas på att kunna presentera det första ölet för allmänheten under Gamla Enskede Gatufest i höst.


Projekt "Lättöl" fortsätter

Nu var det dags att fortsätta lättölsexperimenten. Denna gång ett öl med 30% vete, Styrian Golding och Columbus humle samt London III jäst. Utbytet blev riktigt bra denna gång också. Jag vet inte om det har att göra med att jag har haft lösare mäsk de senaste gångerna, men det verkar finnas ett samband. Konstigt nog blev koket ordentligt rummlande denna gång, trots att locket var av en stor del av tiden. Nästan 4 liter kokade bort av 15 liter. Tidigare har endast dryga 2 liter försvunnit. För första gången har jag varit tvungen att spä vörten med vatten för att nå det OG som önskades. Det var som sagt lätt öl som skulle bryggas och då finns gränsen på 2.2% ABV som man måst förhålla sig till.
Det var ett riktigt roligt kok. Hoppas att det blir lika roligt hela vägen igenom och inga geleklumpar eller annat otyg.

Lång väntan

Nu är det dags att ta hand om marsmånads produktion. Saisonen har stått hyfffsat varm och sekundärjäst i över en månad nu och lagern har gömt sig i garaget och hållt huvudet kallt. Lagern har även fått sig en dust gelatin för att klarna till.

I går var det dags att tappa dessa på flaska. Båda ölen var klara och fina till utseendet. Saisonen smakade mycket bra, den hade inte jäst så mycket som den borde, men en förjäsbarhet på 80% och en FG på1010 får duga. Den håller sin inom typramarna i alla fall. Ölet fick en regäl dust med primsocker. Nu återstår bar anågr aveckor till provsmakningen.

Lagern hamnade på den lite sötare sidan, med en rejäl beska. Den blev nästan lite kvalmig. Även detta öl fick sig en rejäl dos med primesocker. Jag tänkte att en högre kolsyregrad kunde dölja beskan lite.

Om någon vecka är det dags att damma av bryggeriet igen och tillverka en inkontinental lättveteöl.

RSS 2.0