Lagervaror

Ja då har det varit full fart i bryggeriet igen! Sedan senaste bryggningen av Goatale 2.0 har det hänt grejer. Först och främst släppte Systembolaget sina tillfälliga vårnyheter. Självklart var jag tvungen att köpa en av varje, i rent studiesyfte. Kul att Spendrups lyckats brygga ett öl som faktisk var helt ok, till ett fassilt pris. Däremot var inte Sierra Nevadas Celebration allt för rolig, ett julöl som släpptes några månader för sent. Många av nyheterna är humlade med Amrillo, vilket har blivit en ny favorit hos mig. Ser med spännig fram emot Oppigårs Amariollo Ale.

I måndags tog jag ner min vindslager för att göra en diacetylrast, läste någon stans att man bör göra det om man brygger pilsner/internationell lager. (Tyskarna har bestämt att det inte får smaka smörkola om ölet!) Lagern fick stå två dagar i rumstemeratur för att dessa bismaker skulle försvinna, om det gett något resultat visar sig om några månader. Jag tappade även om ölet till sekundärjäsning  och passade då på att provsmaka lite. Självklart fanns det massor "off flavors" som sig bör innan det jäst klart, men dom försvinner förhoppningsvis med lagringen. Annars smakade ölen..."stor stark"! Det finns säkert någon headbangande hårdrockare man kan hälla i ölen framåt midnatt...

Vad blev det av bottensatsen på vindsölet då? Jo, det blev inte helt oväntat en ny öl på den. Passade på att brygga ännu en lager, men denna gång en "modern lager", där reglerna är lite friare och man får ta ut svängarna. (Tyskarna har hållt sig borta från denna ölklass som tur är!!!). Har inte kommit på något bra namn till ölen än, men arbetsnamnet är "3-4-5 lager", av den anledning av humlegivorna var av den storleken. Inspirationen till här lagern har inte helt otippat varit Brew Dogs "Lager 77", Wisbys Julöl och några goda sorter från andra sidan Atlanten. Humlesorterna är Challenger, Amarillo och Saaz, i nämd ordning. Jag använde mig av 4 olika sorters malt; pilsner, pale ale, ljus karamell och muncher II. Tanken är att få ett gyllene öl med en markant beska och citrus friskhet. Vi får se hur det går med den saken.

Helgens Goatale har fått sig en omtapp efter bara 3 dagar i hinken. Det har varit sån fart på jästen att det var dags för sekundärjäsning. En liten provsmak på getabocken blev det som sig bör och det verkar helt klart lovande. De ändringa som gjorts har inte varit i onödan och om 2 veckor ska den hällas på flaska. Fan att det ska ta sån tid!

Det har blivit dags att uppgraera bryggeriet. Mäskkärlet som är gjort av en kylbag är inte så bra som jag hoppats, av den anledningen att det inte håller tempen. Men vad kan man förvänta sig när man handlar på Biltema. I morgon blir det en tur till Överskottbolaget  i Skänninge, hoppas på att finna ett av kronans isokärl, som borde klara biffen bättre. Sen vet man inte vad man mer kan finna bland malpåsar och överblina mobförrådspersedlar. Hoppas på det bästa...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0