Kvällen före

I morgon smäller det. Då är det dags att presentera Enskede Pale Ale -EPA på årets Gatufest i Gamla Enskede. Det känns lite pirigt men spännande. Trist att det inte blev två öl som planerat. Stora Gungans Porter blev inte värdig namnet, och jag tänker inte servera något jag inte står för, även om andra kanske gillar ölet.
I kväll har jag tryckt loggan på förkläde, skjorta och handdukar. Budskapet lär gå fram. Nu hoppas jag bara att det blir uppehåll i morgon. Det ser dess värre inte ut som att det kommer att bli det...

Stora Gungans Porter

Nu har jag provsmakat Stora Gungans Porter. Denna gång gick det bättre, jästen kickade igång till slut, men jäste inte ut i den mån jag räknat med. SGP är inte en välbalanserad porter, de rostade smakerna tar överhanden och ger nästan en lite animalisk smak. Till nästa batch, ska jag trappa ner svartmalten rejält och hålla mig till chokladmalt.

Portern kommer kunna avnjutas på Gamla Enskede Gatufest den 1a september för den nyfikne. På gatufesten kommer även Enskede Pale Ale (EPA) finnas till försäljning i kaféet.

Helt ok

Det gick ganska bra i natt när jag bryggde Gamla Enskede EPA. Inget strulade direkt, för utom att det var svårt att få till temeratur ökningen vid rasterna när jag gjorde en stor sats.
Där emot blev utbytet bättre än förväntat, så jag fick spä ut stamvörten med vatten för att inte lättölet ska bli för starkt. Borde egentligen spä lite till, eftersom med den beräknade utjäsningen kommer ölet att hamna på 2.3 % vilket är lite för högt. Jag vågar dock inte spä mer, eftersom även beskan kommer att späs ut. Jag får hoppas att utjäsningne blir lite sämre i stället.

I dag fick jag äntligen brevet från Humlegården, innehllandes ölslangar. Nu fungerar fatölsanläggningen som den ska, med sytråd och allt. Nu gäller det bara att få till kolsyran så den blir som jag vill ha den. Tittade i en tabell hur mycket man ska tillsätta, men jag tycker inte att det stämmer riktigt. Får forska i det hela.

Dags att dra igång

Det har varit tyst ett tag om bryggeriet. Men nu är det full aktivitet igen. Och som vanligt, fullt med strul. Har förskt få "sytråden" att funka till fatanläggningen, men det läcker som ett soll. Det beror på att jag hr köpt delar från olika återförsäljare i tron på att det skulle finnas någon form av standard. Men det gjorde det inte denna gång.
 
Lättportern har hamat på partyfat. Utjäsningen gick precis som i försöksbryggning så det måste jag vara nöjd med. Dessvärre så tycker jag att det finns en dålig bismak i ölet. Samma bismak som alltid dyker upp. Jag är rätt för att det beror på den gamla jästen jag fick från en viss affär. Smackpacket hade inte kickat igång som det ska när jag tillsatte jästen i vörten. Trist, men vi får se hur det smakar när primningen är klar. Jag tror även att jag var lite för "modig" med svartmalten.
 
Det börjar dra ihop sig för Gamla Enskede Bryggeris premiär den 1a september. Men än så långe finns inget att visa... ska brygga Pale Ale så fort det går, men jag klurar på hur jag ska kunna göra en dubbel sats med min utrustning. Jag är rädd för att det kommer att resultera i mer strul och sura miner...

RSS 2.0