Projekt Surmulen avslutat

Det är inte varje dag man lyckas göra ett sånt äckigt öl att man måste hälla ut hela satsen. I drygt 1½ år har jag hållt på med mitt surölsprojekt, men i dag bestämde jag mig för att avsluta det hela. Nog var det surt, det luktade som en dålig dag i Cantillonkranen på Akkurat. Lungorna skrumpnade av den sura doften och hotade med att tacka för sig och ta med sig magen på kuppen. Halva satsen hade jag hällt i en stor mängd körsbär i, och jag kan i dag konstatera att det var synd på körsbären. Hej då suröl, jag antar att avloppet är ordentligt rensat nu efter Surmulens passage.

Lärdom av skadan: Det går att göra ett gott öl till odrickbart, men inte tvärt om. Det är dumt att ge sig på att brygga en ölstil som man egentligen inte tycker om.

Julölen är här

Då var det dags igen för alla dessa julöl. I år har jag inte stått i kl den 14  november och köpt alla drygt 40 olika sorter. Jag tänkte att tomten inte skulle behöva ge mig en skrumplever i julklapp i år. I helgen gjorde jag en liten "smash and grab" på den närmaste butiken med grön skyllt jag passerade.  Det blev en ryggsäck full med flaskor. Först ut i provsmakingen blev fjolårets favoriter, Corsendonk Christmas Ale och Oppigårds Winter Ale.

Visst är Corsendonk ett fantastiskt öl. En mörk stark belgare som kittlar döds skönt i kistan. Men detta kommer inte bli mitt förstahands val till Jansson och sill. Däremot kommer det vara aldeles förträffligt att sippa på framför brasan när det värsta klappkaoset har lagt sig. På grund av sin höga alkoholstyrak och sin mörka färg tror jag att ölet kommer lämpa sig alldeles utmärkt att lagra. Lagringen kommer få ölet att mjukna lite och förhoppningsvis göra det än mer komplext. Som tur är skaffade jag ett par flaskor, så vi får väl se hur det blir framför brasan nästa jul.

Oppigårds har alltid varit ett säkert kort då det kommer till högtidsöl. Förra året satt jag framför Karl-Beril Jonsson och vurmade över vilket fantastiskt öl det var och grämde mig åt att jag inte han köpa fler flaskor innan de sålde slut. För att inte hamna där igen passade jag i år på att prova den i god tid innan Tage Danielsson börjar sin berättelse. Dessvärre är jag inte lika lyrisk i år, trots att de inte har ändrat på receptet. Denna välhumlade ale är nästan lite för välhumlad. Mängden amerikanahulmle skulle kunna få den att klassas som en jul IPA om det inte vore för de mörkbruna färgen. Ölet kankse behöver nog en bit salt Jansson för att balansera upp sin beska. Bryggeriet råder till att lagra ölet 6 månader. Vem vet det blir kankse Winter Ale till midsommar?

Hemma i källaren händer det grejer. Mitt egen julöl har jäst klart och det med besked. Jag lyckades få en utjäsningsgrad på 75% med Scottish Ale jäst, som annars brukar stanna runt 70 %. Jag är rädd för att ölet fått en släng av min ödesdömda hussmak, men det kankse försvinner under primingen. En viss astrigens kunde också anas, men inte så att det var störande. De sista 5 falskorna fick en specialbehandling. Jag blandade julölet med fjolårets frysdestillerade stour "Gubben Frost". Till min förvåning hade det bildats kolsyra i "Gubben Frost", trots frysdestilleringen. Den lilla boosten med Super Imperial Stout kommer nog göra julölet gott och göra det till en riktig själavärmare när frosten faller på.

Julöl med ny utrustning

Det var äntligen dags för den årliga julölsbryggningen i helgen. Desvärre fick jag göra detta själv och inte med medhjälpare som beräknat.

Årets recept innehåller palealemalt, aromaticmalt, cara-amber, chokladmalt, svart malt och lite torvrökt malt. humlesorterna är Columbus, Challenger och Saaz samt kryddat med färskt apelsinskal, muskotblomma och kanel. Jästen är den gamla käpphästen Scottisch Ale.

Det blev även jungfruresan för den nya kittlen på 30 liter. Kitteln var i största laget för en 10 liters sats och koket tog aldrig riktigt fart på spisen. Istället för den vanliga avdunstningen på 3.3 liter försvann det endast 2.1 liter vatten med den nya kitteln.

Till lakningne använde jag havreskal. Eftersom jag mal specialmalten i en kaffekvarn blir den lite för finmalen och skalen förstörs. Tillsatsen av havreskal gjorde att lakningen gick problemfritt.

I mäsken tillsatten jag en pH 5.2 buffert, vad detta egentligen gjorde vet jag inte för effektiviteten och utbytet blev inte bättre än vanligt.

Tro det eller ej, men efter korrigeringarna för den minde vätskeförlusten, stämde stamvörtens värden med Beertools kalkyleringar. Effektiviteten hamnade strax över 70 % vilket är bättre än vanligt.

Efter 18 timmar är det full fart på jäsningen!


Ny i bokhyllan

Här om dagen läste jag ut Gordon Strongs "Brewing better beer". Jag hade blivit förvarnad att den skulle vara väldigt amerikansk och att Strong gillar att slå sig själv för bröstet och tala om hur duktigg han är på att brygga öl. Visst stämmer det, han är säkert mycket duktigt på det och han är väldigt duktig på att framhäva sig själv. Strong säger inte vad som är rätt eller fel utan säger hur man kan göra och framför allt hur han gör själv. Nog för att det är en bok för den avancerade bryggaren, men i bland hoppar han över en del som han ser som självklart, fast man själv som läsare kanske inte ser självklarheterna. Jag hade önskat att det var lite mer illustrationer hur hans utrustning ser ut och att han kunder vara lite mer precis i det han skriver, det blir lite väl subjektivt ibland. Men visst blir man lite inspirerad till att utveckla sitt bryggande och en del tips är riktigt bra. Han har tex en ingåede lista om felsmaker och vad de kan bero på. Men när han kommer in på sina egna tips hur man undviker/lindrar bakfyllor tröttnar jag ganksa hårt.
Boken funkar som ett bra komplement och uppslagsverk men inget man sträckläser, stora partier gick jag för bi kursivt, man tröttnar på självgodheten efter ett tag.

Längtar efter B-day

I dag kom leveransen från Humlegården. Snacka om snabb sevice, då jag beställde igår!!! Det ska bli riktit kul att brygga nästa gång. Det är alltid lite speciellt med julölet, men denna gång ska jag prova att använda 5.2 bufferten i mäsken, samt den inköpta havreskalen för att minska risken att det kleggar igen när jag mäskar. Tills den dagen jag skaffar en maltkvarn får jag hålla tillgodo med kaffekvarn och matberedare, men dessa havreskal kan kankse hjälpa till lite på traven.
I all min iver lyckades jag även att beställa en 30 liters kittel från hemmakocken.se. Det kommer att bli en speciell julbryggning i år.¨


...och det kommer nissar också!


Leverans på väg

Nu är förberedelserna för julölet i full gång. Idag gick en beställning i väg till Humlegården innehållandes diverse malt, olika rengöringsmedel som jag inte provat förut samt en pH 5.2 buffert som jag hoppas är bra. Har inte gett mig in på vattenbehandling förut, men jag tänkte den bufferten skulle vara en bra start.
Jag har filat på receptet fram och tillbaka men tror att jag kommit fram till en bra komposition. Det slutade med 6 sorters malt och 3 sorters humle samt en del andra julkryddor.
Andra söndagen i november går bryggningen av stapeln. Har inte riktigt bestämt om jag ska beställa den nya kokkitteln till det, eller om det får vänta till SM-bryggningen i jul. 

RSS 2.0