Tack för feedbacken

Kul med lite feedback på inlägget. Vi får se var det blir av det hela, det är som sagt ett experimet. Det blir vad det blir, enligt Beer Tools skulle IBU bli 12 och det är väl inte allt för högt för en suröl. Får ta och oxiera lite humle till nästa gång, man behöver inte alltid vara så Kosher och hålla sig till det givna stilarna.

Hur som helst, har det börjat jäsa ordentligt :D


Projekt "Surmulen" är sjösatt

Så där ja! Äntligen lite ölbryggning igen. Känns som om det var en evighet sen sist. Dagens pass gick åt till att starta spontanjäsning/lambic projektet "SURMULEN". I de recept på lambic jag hittat står det att man ska använda omältat vete, det fick bli Saltåkvarns vetekross för min del, det var det närmaste jag lyckades komma. Men det är ju vete! Detta omältade vete behövde förklistras som det så fint heter, alltså koka gröt på det hela. Gröten fick koka medan pilsnermalten genomgick sin proteinrast. Sedan hällde jag ner gröten i mäsken som en del av uppvärmningen till försockringsrasten. Här lyckades jag med att få bruna fingrar, temperaturen steg och sjönk om vart annat tills jag lyckades välta i digitaltermoetern ner i mäskkaret. Den flöt och nu fungerar den inte längre. Tillslut fick jag någorluda stil på det hela, men då var mäsken väldigt lös.

   De bruna fingrarna höll i sig i stort sett hela bryggningen. När det var dags att laka, gick det bra till en början, till dess att jag fick för mig att vrida på fullt ställ mot slutet. Resultatet av  detta blev så klart aldeles för mycket och aldeles för svag stamvört. - Men, men, tänkte Fort Men Fel Mannen, det är väl bara att koka den lite längre, läste att "äkta" lamic ska koka i många timmar.

   Koka blev det, den fick koka i nästan fyra timmar till dess att allt överflödigt vatten ångat bort och vörten kommit upp i en resonabel styrka. Jag vet inte vad som flög i mig när det var dags att tillsätta humlet, men jag fick för mig att det var en bra i de att bara slänga i några pellets innan det kokat upp, resultatet av detta blev att humlet fastnade i skummet som jag silade bort under "hot break". Som kompensation skickade jag i några extra pellets. Vi får se vad det blir av detta öl, med tanke på att jag beräknade humlet för att koka i 2 timmar, men nu blev koktiden nästa dubbelt så lång. Hur som helst riskerar det inte att bli någon IPA av det hela.
   Det blev en rellativt grumlig historia som hamnade i damejennen, men nu är den på plats och det är bara hålla tummarna att det börjar jäsa snart. För jag kom i alla fall i håg att hälla i förkulturen med spontanjäst. En tanke som slog mig var att kankse pytsa i lite av min vetesurdeg. Det borde vara liknande kusar som jobbar i den?

   Nu ska jag lämna denna surmule åt sitt öde i ett bra tag och koncentrera mig på att brygga något som jag har lite mer koll på. En Best Bitter till helgen kankse?

Dödläge

Det var länge sedan det hände något nytt i bryggeriet. Den senaste tiden har mest gått åt till att skörda det som såtts. Men till veckan hoppas jag på att brygga lite igen. Jag var förbi PGW i Jordbro idag och bunkrade lite malt. Är man ändå i krokarna är det lika bra att köpa på sig några kilo.

Först ut på agendan blir nog att fortsätta med projektet suröl/spontanjäst, arbetsnamnet på detta öl är "Surmulen". Har skaffat pilsnermalt och vetekross, hoppas att det kommer att funka. Sedan blir det dags att ta hand om sommarens drycker. Till midsommar ska jag brygga en Best Bitter med mycket EKG-humle, tor att det kommer bli gott att ha i 5 litersfaten, dom gav ett sådan fint skum. Men det får inte bli så starkt denna gång, man måste orka med hela midsommar. Självklart måste även en Sommar snIPA bryggas, vad vore en årstid utan en egen snIPA.

Ja det ser ut som att det kommer att finnas arbete i bryggeriet de närmsta veckorna... Längtar efter att strida till arbetet!

Nya resultat!

Äntligen har jag kunnat provsmaka ett par av mina senaste brygder. Först var det födelsedagsölet "Hoppy BirthdALE", en fint bärnstensfärgad APA. Denna öl har jag primat på 5-liters partyfat, vilket var en intressant upplevelse. För första gången lyckades jag få ett öl med bra skumm, det kan ha med fatet att göra. Eftersom ölet pumpas upp med kolsyra blir skummet kraftigare, däremot var det mindre kolsyra i ölet pga att fatet inte tål allt för högt tryck. Detta gav ölet en Real-ale känsla som jag gillade skarpt. Ölet var vackert disigt utan att vara grumligt, med en markant humledoft och medelstor beska. Blev mycket nöjd med detta öl, jästsmaken var inte så påtaglig heller, detta antar jag beror på att jag bryggde en större sats än vanligt. Har även tappat upp lite av ölet på flaskor, dessa ska bli intresant att smaka för att se om det blev någon smak- och skummskillnad.

Nackdelen med ölet var att det var på tok för lätt att dricka för mycket ut av detta. Socialstyrelsen hade inte varit framme och satt sina varningstexter på faten.

I samma veva fick jag även möjligheten att dricka "Vindslager", mitt första försöka att brygga en lager. Tanken med ölet var att göra en internationell lager med inte allt för hög beska, innehållandes pilsnermalt och humlesorterna Northen Brewer och Saaz. Första intrycket av ölet var att skummet var för dåligt (som vanligt), däremot doftade ölet bra och väldigt Tjeckiskt. Men smaken höll inte, hade det varit beskare hade det blivit en ok Tjeckisk Pilsner, men nu blev det varken internationell lager eller pilsner. Platt fall med andra ord, bara att resa sig upp igen och försöka på nytt.

Som plåster på såren eller som ny inspiration köpte jag en flaska "Trashy Blond" från mitt favorit bryggeri Brew Dog. Detta öl kom som nyhet på Systembolaget i mars månad, men jag har inte fått tillfälle att pröva det förän nu. En mycket god Pale Ale må jag säga, inte allt för besk och inte allt för "humlig", utan en snäll lättdrucken öl.

För ett tag sedan skrev jag lite om mitt spontanjäsningsprojekt. Projektet är inte nedlagt utan jag ska försöka brygga på jästkulturen. För en knapp vecka sedan hälde jag bort det mesta av vätskan i jäsflaskan (för att baka på) och sedan tillsatte jag ny fräsch vört. Det började att jäsa direkt igen, efter en dag luktade det surt och lite lim, men jag lät den vara och efter ytterligare några dagar luktade det syrligt men betydligt fräschare. Planen blir att koka ihop lite pilsnermalt och vete med gamal First Gold humle och sedan glömma det på vinden ett bra tag. Sen får vi se om jag får tag i några sura körsbär i höst, i såfall kanske det blir frukt lambic av det hela...

Pop-up

Av någon anledning fick jag för mig att lagra 5-litersfaten med födelsedagsöl i vardagsrummet, och tur var väl kankse det. Här om dagen hörde jag ett konstigt poppande ljud från det rummet. Den första tanken var att katterna, som vanligt,  hade hittat på något bus. När jag gick för att titta visade det sig att så var inte fallet. Trycket i faten hade blivit för högt, därför hade övertrycksventilen i pluggen inte bara löst ut utan flugit över hela rummet och där till hade en liten kaskad av välsmakande öl sprayat ner väl valda dela av tapeten och taket. Jag satte dit övertrycksventilen igen och ställde faten i skafferiet där det är svalare, hoppas på det bästa. Vi får se på torsdag hurvida ölet går att dricka.

Utöver detta lilla missöde har jag även buteljerat "Stout of heaven", en riktigt fyllig men relativt alkoholsvag stout. En månad på flaska ska den få innan det är dags för provsmakning.

Livstecken i bryggeriet

Det har varit påskuppehåll i bryggeriet. Under den tiden har jag druckit påskbrygder, både hemgjorda och köpes. Tycker att Oppigårds, Dugges och Nynäshamn gjorde bra i från sig i år. Slotskällan var årets stolpskott, varken humlig eller maltig. Min egen Crux De Lux höll sig bra i konkurrensen, till nästa påsk ska jag dock göra den lite ljusare.

Då jag bryggde "Stout of heaven", sparde jag lite vört för att baka på. Det blev inget bak de näst följande dagarna. Men här om dagen märkte jag att vörten hade börjat spontanjäsa!!! Vad göra? Funderar på att låta den fortsätta jäsa och sedan använda den som förkultur till ett öl. Jag vet dock förlite om spontan jäsning, blir det illa får jag väl baka bröd på det i alla fall.

Mats var på besök i det lilla bryggeriet i dag för att tappa hans födelsedagsöl på flaska. Självklart fick vi en liten provsmak av härligheten. Jag måste säga att detta är bland de bästa brygder jag gjort! Nå ja, inte bara jag, Mr M får ta på sig en del av äran åxå. Det måste bli en repris på detta öl!




(jag tjuvade till mig fyra flaskor innan jag skeppade iväg drycken till annan ort)

RSS 2.0