Lärling i bryggeriet

Ännu en helg i bryggeriet! I lördags bryggdes det amerikanks veteöl "HellVete II", dagen till ära fick jag hjälp av min sambo. Då hon är ansvarig för humleodlingarna var hon nyfiken på de resterande leden i bryggprocessen. Ölet i sig är en lätt ljus ale med mycket vete, humlad med Northen Brewer och Amarillo. Åter igen blev det missar i kalkyleringen, vet inte vad felet ligger, men det har med den mänskligafaktorn kontra den digitala. Alkoholstyrkan blev inte som beräknat, men då det handlar om ett lätt sommaröl gör det inget att det är lite svagare, man vill inte riskera att köra ner gräsklipparen i diket.

HellVete 2
Size: 5,5 L
Original Gravity: 1,033
Terminal Gravity: 1,008
Color: 7,53
Alcohol: 3,23%
Bitterness: 23,2

Ingredients:
300 g Pale Ale Malt
500 g Pilsnermalt
300 g Vete malt
50 g Ljus karamellmalt
2 g Northern Brewer (10,5%) - added during boil, boiled 60,0 min
2 g Amarillo (9,5%) - added during boil, boiled 30,0 min
2 g Amarillo (9,5%) - added during boil, boiled 10,0 min
1,0 ea Fermentis US-05 Safale US-05

Under söndagen var det äntligen dags att buteljera imperial stouten "Stout Vader" som har lagrats med ekspån sen januari. Och detta öl var svart, beskt och starkt som sig bör, med en markan fatkaraktär. Det kändes nästan som att dricka ett Rioja vin. Nu ska det lagras på flaska över sommaren. Till hösten blir det premiär.

Jag har även uppgraderat bryggeriet med en ny våg. Beställde en känsligare våg som kan mäta små kvantiteter mer exakt än den hushållsvåg jag nu använder.

 


Ny plastöl?

Jag tror mig ha lokaliserar källan till den oangenäma plastsmaken, det var humlen som var boven. Hade köpt First Gold som var lite gammal, trodde inte att detta skulle vara något problem och därför använder jag det som vanligt. Nu i efterhand tycker jag att den humlen hade lite konstig doft, därför skyller vi på den. Nu ligger First Gold i tryggt förvar på något värmevärk i stan och dess pellets blir till fjärrvärme i stället för öl. Värme som värme.

I går bryggde jag ett nytt midsommaröl, jag använde samma recept som förra gången. Skillanden var att jag bytt ut bitterhumlen till en säker trotjänare -Challenger. Det blev även lite mer Cara-Ambermalt än tänkt, då jag tyckte att det var så löjligt lite kvar i påsen att det var lika bra att ta allt. Beräkningarna blev konstiga även denna gång, fast nu var det åt andra hållet. Ölet blev starkare än beräknat, får se det som en kompensering för SommarsnIPAn som blev för svag. Nu jäser det för fullt, på lördag blir det omtapp samt bryggning av HellVete II.

Uthällningstillstånd

Det blev slasken för midsommarölet. Det smakade s k i t. Om jag brygger i veckan kan jag nog få en välsmakande bitter till midsommarfesten. Som plåster på såren visade det sig att SommarsnIPAn har jäst bra. Tappade om den till sekundär och provsmakade. Jag blev glatt överraskad, mycket gott och mycket brittiskt. Upptäckde dock att det blev mer öl än jag räknat med. Ännu ett fel i kalylerna med andra ord. Så risken är att det inte klassas som en IPA pga för svag alkoholstyrka. Men vem fan ska klassa öl, själv är jag nöjd med att dricka öl och om det smakar gott struntar jag i vad det är för typ! Pilluta er öldommare :P

Sommaröl

Nu när det helt plötsligt har blivit tropisk högsommar (hmm, kankse inte) är man kanske inte allt för sugen på att dra igång bryggeriet och stå och svettas i köket med ett rummlande vörtkok. Men, om man vill ha något öl till sommaren är det hög tid att börja nu! Det har äntligen blivit dags att brygga SommarsnIPA, den tredje i raden av årstids IPA. För er som inte vet kommer namnet ifrån vårt torp i Värmland. Där har vi nämligen utsikt äver berget Snipan. Därefter har mina IPA fått namn efter det berget, och ettiketten pryds av samma höjd i dess olika skepnader beroende på årstid.

SommarsnIPAn är en vidare utveckling av vårens DubbelsnIPA, fast lite aloholsvagare och lite ljusare. Beskan ska vara den samma och lika så bittergivan med Challanger. Däremot har smakhumlen ersatts med Bramling Cross och Fuggle. Som en sista twist har jag även använt mig av 5% vetemalt för att få lite "vetepirr" på tungan. Känns sommrigt och bra.

Som vanligt händer det alltid något under bryggningen som man inte räknat med. Denna gång tänkte jag låta vörten koka längre än vanligt för att få en kraftigare karamellisering, har läst någon stans att man kan göra på detta vis och då måste man prova det. Dessvärre avdunstade inte lika mycket vatten som jag räknat med och stamvörtstyrkan blev svagare än beräknat. Men det var ju tänkt att det skulle bli ett lite alkoholsvagare öl (men ändå en IPA). Nästa missöde som inträffade var att Fuggle humlen tog slut. Detta löstes genom att ersätta den saknade humlen med Bramling Cross. Tanken var att jag skulle torrhumla med Fuggle men då den tog slut fick jag tänka om. Jag vill inte köpa någon ny Fuggle eftersom jag har en planta av denna sort som förväntas ge skörd till hösten. Jag kommer nog att utesluta torrhumlingen helt eftersom Bramling Crossen jag har är i pelletsform och det lämpar sig inte för detta ändamål. Där emot skockade jag i en riklig giva av denna sort när koket var avslutat.
Nu jäser ölet fint hemma i vardagsrummet och det lukar friskt om jästen. Där emot luktar det inte lika friskt om midsommarölet "Fools Gold". Som jag skrivit tidigare använde jag Whitbread Ale jäst till detta och den tog tid på sig att komma i gång. Nu luktar ölet markant av plast. Hade hoppats att det skulle försvinna i sekundären, men dofen finns kvar och jag tycker även att det finns en hint av plast i smaken. Inte alls denna angenäma bitter som jag hoppats på. Tråkigt på 10 liter öl som hade potential. Får tänka om snabbt om det ska bli något till midsommarfesten. Har någon som läser detta en aning om varför det liktar plast, trots att jag använde samma utrustning som vanligt, får ni gärna skriva en kommentar. (Tack på förhand)

Systembolagen har som tur var släppt massa intressanta sommaröl i år också. Får väl konsultera den butiken om jag inte får ihop ett bra midsommaröl. Passade på att provsmaka Mowhawk Summer och Oppigårds Summer Twist som avslutning på bryggardagen. Jag gillar verkligen de öl som Mowhawk har lanserat under våren och därför var förväntningarna höga, trots att Beer Sweden har slagit hål på några förväntningar med deras recension. Jag gillade dock ölet skarpt, men av de tre öl de lanserat i år kommer det på en tredjeplats. Ölet är inte så friskt och citrussmakande som man skulle kunna tro med tanke på all den amerikanska humlen, men visst smakar det sommar...en besk sådan. Om Oppigårds Summer Twist twistar de lärde, jag tyckte inte att den var så god. Det är som de säger en utveckling av Amarillo Spring och visst är det Amarillo i detta öl. Mycket Amarillo. Tyvärr tar detta överhanden och det blir lite väl mycket smak av växtsaft och gräs. Jag gillar denna humlesort men inte i för stora doser, hade gärna sett att Bramling Cross och Pacific Gem smakerna hade fått lite mer utrymme.

Det var allt för denna gång, håller tummarna för att plastsmaken försvinner och ladda för kommande bryggder. Innan jag stänger igen bryggeriet för sommarlov ska jag brygga HellVete II, Midnatts Porter och Bröllopsöl. Hoppas att det inte behöver bli en ny midsommaröl...

Humle och dumle

Efter en härlig helg på torpet kan jag återvända med nya friska bryggartag. Det visade sig att Mr Fuggle hade övervintrat i jorden, trots istiden. Denna gröna hjälte fick ett nytt sällskap i år ifrom av en Wye Target, så till hösten hoppas jag på att kunna skörda eget humle för att brygga med. Med Target och Fuggle ser det ut som att det kommer bli en brittisk höst...

Helgen bjöd inte enbart på arbete i trädgården, utan det blev även tid till att dricka några goda öl. Det var länge sedan jag drack min egen DubbelsnIPA, men den står sig fortfarande med sin fyllighet och beska, en riktig favorit. Måste klappa mig på axeln och säga att det faktiskt är det godaste ölet jag har bryggt hittills. Premiär blev det för Stout Of Heaven, en riktigt mörk och rostad stout, passade aldeles utmärkt till en chokladbit. Ölet var ganska alkoholsvagt, någon stans runt 4%, det hade kankse gjort sig aningen bättre med lite högre alkoholstyrka för att balansea upp beskan och rostningen. Det kommer het klart bli en uppföljare på detta öl, men med mycket små ändringar. Kombinationen med Magnum- och mycket Bramling Cross-humle var en trevlig upplevelse.

Det blev även några köpeöl som rann ner för strupen. Dugges Lager var som förväntat god, många har skrivit upp detta öl till skyarna, men själv tycker jag att det var ett gott öl och inte mer än så. Grebbestads majbock smakde skaldjur och salt som alla Grebbestads öl gör. En ganska angenäm karaktärista, men mer än så var det inte. Tycker fortfarande att deras vanliga lager är det öl de gör bäst.

Bubblor!!!

Yes! Midsommar är räddad, "Fool Gold" har börjat att bubbla efter 2 dagar i stiltje. Men nu bubblar det som det ska. Igår kväll passade jag även på att prova lite nya öl, vilket var aldeles för länge sen sist. Till att börja med blev det den hembryggda "Jarlsthon Simonssons Kalasöl". Och det kalasöl var det, en maltig  IPA med mycket Nelson Sauvin humle, dessvärre kom inte Bramling Cross vinbärstonerna fram riktigt. Det franska ölet Jenlain Blonde, behöver vi inte gå in på, det var bara vatten med en lätt aprikossmak. Hällde ut ölet där man häller ut annat diskvatten. Ett köpeöl som inte hälldes ut var Paradox -Smokehead från Brew Dog. Tungt med en mjuk rökighet och inslag av soja, charketurier, tjära och läkerolpastiller. Det var som jag hade förväntat mig, ett speciellt öl.

Odlingsplaner

Fick just reda på att min sambo köpt en Wye Target planta som ska planteras på landet. Där kommer den göra fjolårets Fuggle sällskap, om denne ha överlevt vintern. Håller tummarna för att kunna skörda kottar och brygga öl av hemodlad humle. Fjolårets skörd torkade bort. Hur det blir med alfavärdet på kotarna vet jag inte, men det borde väl vara runt 10% för Target och 4-5% för Fuggle. Jag vet inte riktigt vad som påverkar detta värde, det blir helt enkelt till att pröva sig fram i höst. Om det nu blir någon skörd. Tänk om man kunde hitta en Bramling Cross planta också. Om det är någon som läser denna blogg och råkar veta var man får tag på en sådan planta får ni gärna tala om det.

Midsommaröl

Då var det dags att öppna bryggeriet igen. Igår kväll, dagen till ära av det brittiska valet, bryggde jag årets midsommaröl "Fools Gold", en engelsk Best Bitter. Efter alla amerikanska pale ale och IPAs kändes det kul att brygga något brittiskt. Jag filade lite i kanterna på den brittiska traditionen genom att använda mig av en del Biscuitmalt, men jag ville gärna pröva denna typ av malt och detta kändes som ett ypperligt tillfälle. Humlesorterna var First Gold, EKG och Fuggels.
   Det var en febril aktivitet i mäskkärlet denna gång, tror dock temeraturen blev lite för hög, det slutade med att allt skummade över. För övrigt gick bryggningen som den skulle, tills det var dags att tillsätta jästen. Har haft ett paket med Whitbread Ale i kylen ett par månader, in köpt för detta öl. Dess värre tror jag att paketet har legat mot kylagregatet och frusit, för det var ingen fart på jästen. Paketet svällde inte trots 4 timmar i rumstemp och i morse hade inget hänt i jäshinken. Surt! 11 liter fin välhumlad vört till spillo. Jag ger jästen helgen på sig att sätta igång, sen tar jag beslut hut detta skall för fara. PGW säljer inte denna jäst och jag ids inte göra en beställing från Humlegården bara för ett jästpaket, samt att en beställning tar tid och då är jag rädd för att vörten blivit dålig. Hoppas killarna börjar jobba i hinken, håller alla tummar!

RSS 2.0