Tummen upp för Sigtuna!

Tidigare i bloggen skrev jag om hur besviken jag blev på Sigtunas South Pacific Ale. Jag har inte ändrat uppfattning om detta öl, men där emot provade jag deras Extra Sigtuna Bitter. Även detta öl har jag suktat efter länge och igår var det dags att ge det en chans. Jag är inte besviken! Wow vilken bitter! Måste medge att detta är mitt absoluta favoritöl just nu. Lättdrucket och smakrikt! De skriver på flaskan att det passar till Fish n' Chips, själv drack jag det till Pakora och de gjorde varandra rättvisa. Extra Sigtuna Bitter är bryggd med stora mängder Challanger, en gamla favorit i mina egna brygder, dock har jag bara använt den sombitterhumle. Det är dags att ge Challanger mer utrymme som båder doft- oh smakgivare!

Dessvärre hade jag endast en flaska av detta fantastiska öl hemma, därför fick jag beta mig igenom förrådet med andra osmakade läckerheter. Visbys Red October får en stor tumme ner, smakar bara Amarillo och spritigt. En oktobervariant av deras flaggskepp Visby Pils. TRÅKIGT!

Jag har alltid föredragit svart framför rött, och som tur är svarar Sigtuna på det med sin Black October. Smakrikt och rostat. Sticker inte ut åt något håll och det smakar mer stout än svartlager! Inte illa, men det ämnar inget bestående intryck.

Härligt

Det är härlgt att det bubblar igen i lägenheten. Trots den omysighet som infinner sig när man stylat hemmet för försäljning, så kan man trösta sig med sin pale ale som ger i från sig ett stilla bubbel. Tappade om den senaste brygden till sekundärjäsning i går. Det var fortfarande en kraftig restsötma som jag hoppas på ska jäsa bort. Dess värre kom inte jäsningen igång igen. Därför fuskade jag med lite exra US-05 jäst för att få den att kicka igång.

Efter alla visningar ska jag göra en riktigt mörk lager som ska få jäsa på balkongen, nu när det börjar bli höst och lite kallt ute. Ska bli ett spännande projekt.

Akompanjerar kvällen med en Sharp Harvest Ale, mörk härlig brittisk ale som för tankarana och längtan tillbaka till en pub i det regniga landet i väst. Passar även på att inmundiga lite salt och vinäger chips för att spä på denna längtan.

Höstens första

Äntligen var det dags att få brygga öl igen! Kul att testa de nya förbättringarna i bryggeriet, så som en kulventil på kitteln. Denna ventil var en fröjd vid lakningen då det bara var att sätta ventilerna på kitteln och lakkärlet i samma läge, så rann det på med gjämn fart. Likt förra brygden mäskade jag mycket längre tid än vanligt, 3 timmar denna gång. Detta gav ett bra utbyte. Ölet i fråga blev en amerikansk pale ale med relativt låg beska samt lite Nelson Sauvin humle för att ge det en lite annan touch en klassika amerikanare. Vörten smakade mycket bra därför har jag höga förväntningar på detta öl (som vanligt).

Det har även givits tillfället till att provsmaka två öl från bryggeriet: ImPaleAle och Stout Vader. ImPaleAle var ett riktigt beskt öl som dess värre inte stack ut så mycket jag hoppats på med dess 6 olika humlesorter och ekspånslagring. Ölet fick inte den komplexitet som det skulle, utan smakade som en ok amerikansk dubbel IPA. Där emot blev Stout Vader det monsteröl jag hoppades på! Starkt, mörkt och fylligt med smaker av sötlakrits, violpastiller, lite mint och soja. Smaker som hör en imperial stout till. Detta öl kommer att vinna på ytterligare lagring och blir ingen dussinvara.

En stor besvikelse var Sigtunas South Pasific Pale Ale. Jag har länge vurmat för Ny Zeeländs humle och sett fram emot ett öl med enbart NZ humle. I sommras fick jag nys om att Sigtuna hade bryggt ett sådant öl och för ett par veckor sen kom jag över en flaska. Dessvärre smakade det mest växtsaft och hade en kraftig men nyanslös beska. Jag tyckte att ölet var obalanserat och tråkigt.


Äntligen

Nu har bryggeriet kommit hem igen. Passade på att montera en kulventil på den stora bryggkitteln, tror att det kan vara en bra idé vid lakning och kylning. Till helgen är det dags att brygga igen. Äntligen!

Snart hemma

I början på kommande vecka får jag tillbaka min bryggkittel. Äntligen kommer jag kunna börja tillverka hösten spännande drycker. Dessvärre är lägenheten och dess kök lite kaosartat just nu, men hoppas att kunna stata nästa helg. Under tiden kollar jag av SG på glöggen, det jäser men det är långt kvar (30 grader på en vecka)...provsmakningen var mycket angenäm, trots sötman. 

En mörk höst...

Det ser ut att bli en mörk höst i år, i alla fall om man se till mina bryggarplaner. Först ut kommer det att bli en amerikansk porter som ska torrhumlas med rikligt av Cascade. Nummer två på listan bli ett öl till den årliga testosteronhelgen i oktober, antagligen blir det en pale ale av något slag. efter det blir det till att ge sig in i mörkret igen, då det ska göras en svart lager, eller Black Pilsner som Stone och Brew Dog försökte med i våras. Självklart ska det även bryggas ett julöl, och det kommer bli mörkt, kryddigt och mustigt! Förhoppningsvis kommer det även att bli en IPA av något slag.
För att öka på mörkret ytterligare så är det snart dags att prova den ekspånslagrade Imerial Stouten "Stout Vader" som har lagrats i dryga 8 månader. Så fort ett tillfälle ges ska den första flaskan öppnas. Förväntningarna är stora!

Allt är inte öl som bubblar!

I väntan på att bryggeriet ska återvända till stan passade jag på att göra årets glögg. En kär gammal tradition som sträcker sig längre tillbaka i tiden än ölbryggandet. Grundreceptet består av svagdricka, blåbärssoppa, socker, glöggkryddor och brödjäst. Detta recept har ändrats mellan åren, med varierat resultat. Årets glögg är jäser just nu med Champanjejäst och jag tänker tillsätta socker vid flera tillfällen för att jästen verkligen ska orka jäsa ut så mycket den kan. Förutom klassika glöggkryddor som nejlikor, russin, bittermandel, kanel och kardemumma har jag även tillsatt äppelbitar och rostade ekspån. Nu bubblar det härligt i bryggeriet igen och jag hoppas på att årets glögg blir stark och kryddig! I väntan på advent får jag fila på nya ölrecept...

Hop-san

Hade helt glömt bort att jag hade en öl på sekundärjäsning i källaren. I början av sommaren gjorde jag en ImPaleAle men en sjuhelvetes massa humle i... och en näve ekspån. Nu drygt två måndare senare är det hög tid att tappa den på flaska. Ja det var helt klart en teoretiskt öl med IBU på 114 och en ABV på dryga 9%. Men om det var så gott vet jag inte, däremot smakade det inte så spritigt som man kunde tro, men nog så beskt. Vi får vänta ett par veckor till och se vad kolsyran kan göra åt det hela.

En annan besk upplevelse var Brew Dogs Nanny State. Jag hade höga förväntningar på vad favorit bryggeriet kunde åstakomma då det gälde lättöl. Insanly hoped mild lovade ettiketten, och visst var det så. Dess värre ledde detta till ett extremt obalanserat öl, men tokhög beska men ingen kropp för att balansera upp detta. Tyvärr byrackor, håll er till staköl i stället!


RSS 2.0