Stora hembryggardagen.

Jepp idag är det stora hembryggardagen. Detta firar jag med att inte brygga öl, pga annat arbete. Som kompensation till detta öppnar jag upp Bryggarbloggen istället.
I skrivande stund har jag hållt på och bryggt öl hemma i köket i ett halvår. Det har blivit i runda slängar 9 olika brygder av olia typ och kvalitet. Det flesta har smakat helt ok, kankse inte som jag trodde att de skulle men ändå, över förväntan.

Jag har ett litet problem med att följa recept, därför väljer jag i stället att skjuta från höften!!! Likt Lucky Luke så träffar man alltid nått. Det är inte det samma som att skjuta på måfå, utan jag börjar med att studera olia recept på den öltyp jag tänkt göra och sen är det bara att köra.

Ok, till saken. So far so good, vad finns det i hinkar, damejeanner och flaskor just nu? På vinden står det en internationell lager/pilsner på primärjäsning. Detta är den första lagern jag gett mig på. Det sägs att det ska var svårt att göra det pga temperaturkontroll etc, men vi får se hur det blir. Vinden har rätt temperatur den här årstiden så det är bara att passa på. Hur som, ölet i jäshinken är tänkt att bli en "standard stor stark". Hur trist som helst, men man behöver inte alltid vara rolig.

I källaren finns en imperial stout på sekundärjäsning. Den är mörk, stark och besk! När jag provade den efter första jäsningen smakade den fantastiskt gott. Nu står den som sagt på sekundärjäsning med en hel del rostade ekspån i sig. Tror att det kommer bli en intressant dryck. Efter sommmaren är det dags för provsmakning. Inspirationen till denna öl kommer från Brew Dogs Paradox och Slottskällans BRP.

Nyligen tappat på flaska är påskölen "Crux delux", som blir klar att dricka lagom till påsk. "A New Hop" är en amerikanks pale ale, bryggt (hör och häpna) efter ett recept jag hittade på nätet (dock lite modifierat). Denna APA är bryggd med Cascade och East Kent Goldings samt torrhumlad med Amarillo humle. Ölen beräknas vara klar att dricka i slutet på februari. Den sista ölen som just tappats på flaska är "HellVete", som av namnet säger är en ljus veteöl av amerikansk stil. Amerikansk veteöl innehåller bara 30-50% vetemalt och resten kornmalt, tillskillnad från sin tyska släkting. Iden bakom ölen var att Vera ville ha en öl som smakade aprikos och smörkola. Jag gjorde avkall på smörkolan och försökte göra en "aprikosöl" med Lefhands Haystack som förebild.

Hur som, so far so god, här är bryggeriet just nu... Framtida planer är att investera i en stärre kastrull så att jag kan brygga större batcher än 5 liter. Men med tanke på att det bryggs nästan en öl i veckan är det kankse tur att det inte blir större satser.

Jävligt fyndig rubrik om det inte var så att det var ale.






Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0