Nyårskrönika

Ännu ett bryggår har kommit till sitt slut och ett nytt har just börjat. Under det gångna året har jag fram för allt utforskat den Belgian Strong Ale jäst. Det blev först en Black IPA sen Födelsedagsbitter, Sommar Saison och tillslut ett försök till en stjärnanis och apelsin öl. Jag måste not säga att jag inte riktigt blev vän med den jästen. Jag tycker att den var lite för syrlig. Det blev inte lika många brygder under året, på grund av flytt och barn. Men de brygder som blev innehöll mer kärlek än tidigare. (Även kärlek kan vara sur och bitter i bland).
Mitt bryggeri utökades med ett nytt kokkärl på 30 liter. Lakkärlet har bytts ut från ett militärens isokärl till dubbla jästunnor. Jag tycker att jag fick ett bättre utbyte. Jag har även gått tillbaka till attt mäska i kastrull istället för isokärlet (det gamla lakkärlet).

Året har innehållit en hel del studier och måna ölböcker har pärmats. Både bryggböcker och allmänna ölböcker har lästs. Till favorieterna hör helt klart "Brewmasters Table" och "Radical Brewing". Båda de böckerna har varit mycket inspirerande. Den första fick upp mina ögon för Saisonöl, och årets icke egenhändigt tillverkade brygd måste bli Saison Dupont och Brooklyn Sorachi Ace.

Under det kommande året planerar jag att delta i SM för första gången. Jag kommer att brygga en ny batch av "Stout Vader". Dess värre kommer den inte kunna lagras så länge som det krävs för att den ska bli perfekt, dvs. minst 1½ år. Jag planerar även att brygga ett rököl baserat på torvrökt malt. Upptäckte en påse torvmalt i lagret och den måste göras av med innan den förstörs. Utöver detta ska jag fortsätta mina studier och lära mig brygga Saison till sommaren. Jag är rädd för att inte hinna med allt jag funderar på, men ett födelsedags öl och ett julöl måste också klämmas in. När det gäller jäst vill jag utforska London III lite mer, eftersom Fullers oftast lyckas med goda öl vore det passande att använda deras jäst.

Mot nya järva mål... Maintain and sustain and the brew won't wind up in the drain!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0